Printr-un efort comun depus deopotrivă de conducere și colectiv la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Flămânzi, câtorva zeci de elevi le-au crescut aripi. Au avut ocazia să aibă acces la cunoștințe în diferite specializări, în state care deja fac agricultură la alt nivel față de cel românesc.
Este cât se poate de evident faptul că în Italia spre exemplu sau în Portugalia nu mai există persoane, decât cu excepții, care să muncească folosindu-se de unelte agricole. Agricultura este făcută mecanizat și la un nivel la care se dorește să ajungă și țara noastră.
56 de copii și 8 cadre de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” au fost incluse într-un program european pentru care comunitatea a alocat peste 220.000 de euro.
Și vor reuși să vadă aievea aceste lucruri.
În cadrul unui proiect Erasmus+ intitulat „Optimizarea instruirii practice în context european”, a fost îndeplinit scopul pentru care s-a făcut alocarea financiară și anume „formarea a 56 de elevi și 8 cadre didactice din învățământul profesional și tehnic și 8 profesori specializați pe discipline tehnice, ca specialiști în domeniul pregătirii de bază prin intermediul exersării meseriei în spațiul european”.
„Aceste proiecte sunt o carte de vizită pentru școala noastră. Instituțional vorbind putem spune că proiectul este pașaportul nostru la nivel internațional. S-a născut din dorința noastră de a promova elevii care provin din învățământul profesional și tehnic pentru că suntem liceu tehnologic, de tip agricol, într-o societate în care agricultura nu mai ocupă locul pe care-l merită. Deși, nu trebuie să uităm faptul că noi toți, ne hrănim din agricultură”,
Augustina Fegher, directorul Liceului Tehnologic Nicolae Bălcescu Flămânzi
În cadrul proiectului elevilor li s-au dezvoltat mai multe aptitudini și anume dezvoltarea spiritului antreprenorial în vederea deschiderii propriilor afaceri de familie, demersuri deja întreprinse de unii tineri care doresc să acceseze fonduri europene pe alte axe, pentru înfințarea propriilor ferme agricole.
De asemenea, elevii au avut oportunitatea de a se perfecționa din punct de vedere lingvistic într-o limbă de circulație internațională iar profesorii lor au putut fi instruiți în disciplinele pe care le predau, după modelul european.
Partenerii acestui proiect Erasmus+ sunt Asociația de formare profesională Giovani per l’Europa reprezentată astăzi de Antonio Corigliano, în calitate de director și care se află în regiunea Calabria din Italia, precum și Asociația Interculturală Amigos du Mobilidade din localitatea Barcelos, Portugalia reprezentată de Joaquin Martin de Saavedra Rojas și Nuno Costa.
Invitații din proiect au fost la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” unde au asistat la prezentarea etapelor parcurse deja din acest program european și lansarea ultimului proiect.
În trecut, 15 elevi de clasa a X-a de la unitatea de învățământ botoșăneană au efectuat un stagiu de practică de 10 zile, calificarea horticultor, în pepinierele, serele, parcurile și zonele de agrement ale primăriei localității Nicotera, Italia.
În anul școlar 2016 – 2017, un număr de 21 de elevi din învățămânul profesional și tehnic, domeniul agricultură, au efectuat schimburi de bune practici însoțite de activități de formare – învățare împreună cu colegi din Italia, Bulgaria și Turcia pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale.
75 de elevi din învățământul profesional și tehnic desfășoară stagii de pregătire practică de două săptămâni la parteneri din Italia și Portugalia.
Astăzi s-a lansat proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” și s-au diseminat cele implementate deja.
Partenerii educaționali ai Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu” sunt Inspectoratul Școlar Județean și Casa Corpului Didactic.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
PREMIERĂ la Botoșani: Copil de trei luni operat de medicul Kiss și echipa – VIDEO
Oana Sava
Nov 20, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Mii de botoșăneni angajați prin AJOFM în ultimele zece luni: Cei mai mulți dintre ei sunt bărbați
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024