Șoferii botoșăneni care sunt surprinși că merg cu mașina pe drumurile naționale fără a avea o rovinietă valabilă pot fi sancționați de către autorități.
De obicei, fapta este constatată cu ajutorul camerelor video de supraveghere, ceea ce poate duce la o întârziere în stabilirea amenzii și transmiterea ei către șoferi. În condițiile în care Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a clarificat recent momentul de la care amenda poate fi comunicată, avocat.net explică exact cât de mult poate dura până ce șoferii primesc efectiv documentul.
Circularea cu mașina pe drumurile naționale fără a avea o rovinietă valabilă este o faptă pentru care șoferii pot fi amendați, conform Ordonanței Guvernului nr. 15/2002. Poate cea mai uzuală modalitate în care se poate constata încălcarea obligației este folosirea camerelor video amplasate pe drumurile naționale.
Într-o asemenea situație, fapta șoferului nu este sancționată, în principiu, chiar la momentul la care este săvârșită, ci ulterior, după vizionarea înregistrărilor video. Cu alte cuvinte, procesul-verbal de contravenție poate fi încheiat la mai mult timp după săvârșirea faptei, iar comunicarea acestuia se poate face abia după ce documentul este întocmit, așa cum a stabilit recent ICCJ.
În aceste condiții, dacă e să luăm exemplul unui șofer care a circulat fără rovinietă doar în data de 1 ianuarie 2017, putem face o estimare a perioadei maxime în care amenda ar putea să ajungă la el. Desigur, asta în condițiile în care șoferul este surprins fără rovinietă cu ajutorul camerelor video.
Mai întâi, trebuie precizat că o amendă contravențională poate fi aplicată doar în maximum șase luni de la data faptei, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 2/2001. Având în vedere exemplul nostru, presupunem că procesul-verbal este încheiat chiar în ultima zi a termenului de șase luni, adică pe 1 iulie 2017.
Apoi intervine termenul legal în care amenda contravențională trebuie comunicată șoferului. Acesta este de două luni de la data încheierii procesului-verbal. Presupunem că formalitățile pentru transmiterea amenzii sunt îndeplinite în așa fel încât aceasta ajunge efectiv în mâinile șoferului în ultima zi a termenului legal, adică pe 1 septembrie 2017.
Prin urmare, având în vedere strict exemplul nostru, rezultă că, din punct de vedere legal, un șofer poate fi informat despre amenda ce i s-a aplicat pentru lipsa rovinietei după opt luni de la săvârșirea efectivă a faptei. Aici, important de precizat este că depășirea termenului de aplicare sau a termenului de comunicare duce la prescrierea faptei și imposibilitatea de a mai amenda persoana în cauză.
Cu toate acestea, o persoană care își dă seama că amenda a fost fie aplicată, fie comunicată prea târziu tot trebuie să se adreseze instanței pentru anularea procesului-verbal. Mai exact, consilierul juridic Gabriela Pintea ne-a explicat în trecut că prescripția poate fi constatată doar de către instanță, prin hotărâre judecătorească. Asta înseamnă că șoferul poate contesta procesul-verbal, în cel mult 15 zile de la data comunicării, la judecătoria în a cărei rază teritorială domiciliază contravenientul.
În altă ordine de idei, circularea fără rovinietă pe rețeaua drumurilor naționale (autostrăzi, drumuri expres, drumuri internaționale, drumuri naționale principale și drumuri naționale secundare) se poate sancționa cu amendă între 250 și 4.500 de lei, potrivit OG nr. 15/2002. De exemplu, amenzile sunt între 250 și 500 de lei în cazul autoturismelor. (Sursa: Avocat.net)
Botoșănean oprit de polițiști pe Calea Națională: Nereguli descoperite după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
6 miliarde de lei: Un nou drum expres în nordul Moldovei
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024