Alegeri la Drăguşeni cu desant PSD-ist, interlopi, UDMR-ist fără miştocăreală şi turism electoral – VIDEO & GALERIE FOTO
Drăguşeni a fost duminică cea mai importantă localitate a judeţului, însă nu pentru toată lumea, ci doar pentru mediul politic. Alegerile anticipate pentru funcţia de primar au remobilizat partidele la mai puţin de două luni de la alegerile parlamentare. Candidatul USL, Eugen Nechita, care a preluat şi prerogativele de primar după decesul PDL-istului Neculai Cucu, a obţinut o victorie fără emoţii, adunând 62% din sufragii, faţă de numai 24% cât a avut Nelu Chiaburu de la PDL.
Asalt PSD-ist de la Botoşani
Izbânda categorică nu ar fi fost posibilă fără sprijinul social-democraţilor de la Botoşani. Ieri seară, cu aproximativ trei ore înainte de închiderea urnelor, o mulţime de PSD-işti se aflau la Primăria Drăguşeni. Consilierii judeţeni Răzvan Rotaru şi Sergiu Marian, directorul Casei de Asigurări de Sănătate, Costel Lupaşcu, consiliera senatorială Dana Lozneanu, fostul trezorier Vasile Hălăşanu se aflau într-un birou de la parterul instituţiei, faţă în faţă cu cel în care îşi desfăşura activitatea Biroul Electoral. „Ce caută oamenii ăştia în Primărie? Păi nu ştiu, dacă este un director de la APIA, de la Mediu, nu are voie să intre într-o instituţie publică? Sunt prieteni, sunt colegi de partid, au venit să mă sprijine. Ce caută în Primărie? Este o instituţie publică”, a explicat Eugen Nechita, la acea oră doar viceprimar cu atribuţii de primar la Drăguşeni. Parcarea de afară era plină la rândul ei de maşini, nelipsind nici o limuzină Audi sau un autovehicul de teren.
Candidatul PDL a acuzat cărăuşia electorală
Nelu Chiaburu, principalul contracandidat al USL-istului, se afla la numai vreo sută de metri de Primăria Drăguşeni, la secţia de votare de la şcoala din centrul comunei. Era însoţit de aproximativ zece adepţi şi spera într-o surpriză. Pretendentul PDL la funcţia de primar n-a depus nici o sesizare la Biroul Electoral, însă reclama turismul electoral pe care l-ar fi efectuat cei de la putere. Responsabil ar fi fost primarul de Vlăsineşti, Lucian Trufin, vicepreşedinte PSD Botoşani, care ar fi coordonat o reţea de vreo zece autoturisme prin care erau transportaţi sătenii la urne. „A fost o cărăuşie a reprezentanţilor USL încă de dimineaţă, maşini cu ajutorul d-lui primar de la Vlăsineşti, au fost câteva maşini şi au cărat oamenii la votare, ceea ce din punctul meu de vedere e foarte urât. Deşi, au voie să facă aşa ceva. Autoturisme mici, peste 10 maşini. La unele le-am luat numărul de înmatriculare, le-am notat, o să vedem de facem mai departe şi dacă le reclamăm sau nu”, declara Nelu Chiaburu. Totul ar fi durat de la 8 până spre amiază, operaţiunea încetând după ce a sesizat poliţiştii.
Aspirantul USL n-a auzit de aşa ceva
Noul primar, pe atunci doar candidat, a negat însă efectuarea de transport electoral.„Eu nu cunosc aşa ceva. 10 autoturisme? Nu, chiar nu ştiu. Probabil are rude pe aici (n.r. primarul de Vlăsineşti), ştiu eu? Altceva. Eu nu am nimic de reclamat. Ei nu au cărat oameni cu maşinile? PDL-ul? PP-DD - ul nu a cărat oameni cu maşinile? Dacă stăteau în faţa secţiei de votare şi spuneau: Votaţi poziţia trei, votaţi poziţia cutare, ce să le spunem? Mă duc eu? I-am spus la preşedintele de secţie să ia măsuri, a luat măsuri, eu nu am să stau să îl păzesc pe el?” a răspuns Eugen Nechita. Mai în glumă, mai în serios, acesta a precizat şi că democrat-liberalii ar fi vrut şi ei să care lumea la vot, dar… nu aveau pe cine.
UDMR a avut un candidat ofticat pe interlopi
Cel mai detaşat privea bătălia electorală candidatul UDMR la Primăria Drăguşeni. Nu-i spune nici Fekete, nici Laszlo, nici Attila, cu, simplu, Gheorghe David. Şi acesta se afla la instituţiei cu vreo trei ore înainte de închiderea urnelor, recunoscând că nu are vreo legătură „de sânge” cu etnia maghiară. A candidat însă mai mult ofticat pe afacerile imobiliare din comună şi pe… interlopi. „Problema este în felul următor că am o motivaţie politică, maghiarii sunt oameni. Oameni de oameni faţă de noi românii, aşa consider eu deoarece cel puţin jumătate din suprafaţa comunei Drăguşeni din terenul arabil, este vândut către austrieci, nu este nici o problemă din chestia asta. Dar interlopii comunei, interlopii au luat câte 2.000 de euro şi la om le-a dat 1.000. Şi pot să probez cu acte chestia asta”, a afirmat Gheorghe David, care a precizat că, „sunt interlopi, a-haaa… nu este o miştocăreală, tot ce vă spun este real şi pot proba”. UDMR-istul a reuşit să adune 11 voturi în comună, mai mult chiar şi faţă de candidatul PRM.
„Sunt pe buletinul meu atâtea ştampile prin care am votat numai bine”
La cea mai mare secţie de votare din comună, cea de la şcoala din satul Drăguşeni, era pustiu pe la ora 18:00. Doar un singur votant venise să îşi exercite dreptul constituţional. Deşi dezamăgit rău de ceea ce se întâmplă în administraţia comunei, a rămas un votant fidel, cartea de identitate plină cu ştampile autocolante dovedind că este un cetăţean tare responsabil când e vorba de alegeri. „Am votat pentru mai bine. Sunt pe buletinul meu atâtea ştampile prin care am votat numai bine, numai bine. Schimbări nu prea au fost, să nu supărăm pe nimeni, dar noi suntem interesaţi să votăm pentru schimbare, aştept schimbarea. Pentru bătrâni cel puţin o policlinică aş vrea şi pentru tineri un atelier ceva, meşteşugăresc cum era înainte cooperativa meşteşugărească, sunt mulţi meseriaşi care pleacă în Italia, Spania”, a spus Marcel Damian un sătean de 62 de ani din Drăguşeni.
La vreo jumătate de oră de la închiderea urnelor lucrurile cam erau clare la Primăria Drăguşeni, voturile numărate în prima secţie, cea de la Sărata, conturând o victorie categorică a candidatului USL.
VEZI REZULTATELE FINALE:
Nechita - USL, victorie aproape “la triplu” în scrutinul din Drăguşeni - REZULTATE FINALE [[galerie-foto]]