La nivelul județului Botoșani a fost declanșată o campanie de informare în rândul părinților pentru a fi convinși să-și vaccineze copiii.
Este alertă din cauza rujeolei. De la începutul anului 2023, au fost peste 500 de cazuri la nivel național, însă specialiștii susțin că numărul ar putea crește odată cu începerea școlii.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani a început deja o campanie de informare.
„S-a primit informare de la minister că avem circulație pe teritoriul țării noastre de cazuri de rujeolă. Sunt peste 500 de cazuri diagnosticate de la începutul anului.
Principalul mod în care putem preveni îmbolnăvirile este vaccinarea. Avem vaccinul ROR care se administrează la vârsta de un an și la vârsta de cinci ani. Se administrează prin medicul de familie, este gratuit și protejează de îmbolnăvire.”
Irina Alecu, medic epidemiolog în cadrul DSP Botoșani
Epidemiologul a dat asigurări că există vaccin în stoc și că părinții trebuie să se prezinte la medicul de familie.
„Reamintim că rujeola, rubeola și oreionul sunt boli care pot da sechele pe termen lung și pot rămâne cu urmări inclusiv în viața de adult. De aceea, rugăm toți părinții care au rămas cu copilul restanțier la aceste vaccinuri și la alte vaccinuri să se prezinte la medicul de familie pentru recuperarea dozelor vaccinale”
Irina Alecu, medic epidemiolog în cadrul DSP Botoșani.
La acest moment, nu a fost confirmat niciun caz la nivelului județului Botoșani.
„Avem cazuri confirmate în zone cu înalt trafic turistic în această perioadă Cluj, Brașov, inclusiv în Suceava avem o suspiciune care probabil se va confirma și înseamnă cu riscul de a contacta boala în aceste zone, înalt turistice, cum spuneam este foarte mare”
Irina Alecu, medic epidemiolog în cadrul DSP Botoșani.
Rujeola este mai frecventă la copiii cu vârsta cuprinsă între 1- 5 ani, perioada în care micuții intră în colectivitate.
Rata de acoperire vaccinală la nivelul județului, pentru această boală, este de 75%.
„În contextul pandemiei de COVID și în contextul acestor false informații privind vaccinarea, într-adevăr a scăzut, la nivel european, acoperirea vaccinală. Părinții au fost reticenți. Din păcate, în acest moment suntem undeva la 75% grad de acoperire. Trebuie să fim la 95 % idealul”
Irina Alecu, medic epidemiolog în cadrul DSP Botoșani.
Ca atare, autoritățile sanitare au demarat o campanie de informare prin medici de familie, asistenți comunitari, pentru ca părinții să fie convinși să-și vaccineze copiii.
(sursa foto - depositphotos.com)
PREZENȚA la urne: CÂȚI botoșăneni au votat până la ora 12:30
Oana Sava
Nov 24, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Deputatul Marius Budăi a votat la Curtești alături de soție – LIVE
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
PREZENȚA la vot în județul Botoșani: Zeci de persoane au votat prin urna mobilă
Diana Arici
Nov 24, 2024