O reîntâlnire cu violonistul Alexandru Tomescu este de fiecare o sărbătoare pentru publicul botoșănean.
De câțiva ani, vioara lui Alexandru Tomescu se aude tot mai des la Mihăileni, acolo unde artistul a înființat, prin Fundația pe care o conduce, Academia de Muzică și Arte Vizuale „George Enescu”.
Începând din septembrie 2007, Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta pe faimoasa vioară Stradivarius Elder - Voicu 1702. Este unul dintre cei mai valoroşi violonişti români, cel care a avut privilegiul de a cânta și pe vioara lui Paganini, fiind aplaudat în ţară și în lume.
Ajuns la ediția a XV-a, Turneul Internațional Stradivarius din acest an este „Paganini Magic” și se desfășoară în perioada 26 iunie - 16 iulie 2022.
După cum lesne se înțelege, publicul meloman are parte de un turneu dedicat marelui muzician Niccolo Paganini, considerat, pe lângă „cel mai virtuos violonist”, și un virtuos la chitară, care a scris multe sonate și concerte inedite.
(Alexandru Tomescu și Dragoș Ilie, Biserica Romano-Catolică Siret)
Interesante sunt spațiile în care, în acest an, s-a auzit vioara Stradivarius: catedrale, filarmonică, muzeu, parcuri, cabană, cămine culturale. Muzica a pătruns peste tot, publicul a simți magia și a trăit la cote maxime intensitatea sunetului.
“În anul 2022 vreau să cant în multe locuri, în primă audiție, o serie de sonate pentru vioară și chitară clasică, semnate de Niccolo Paganini, un concert în care sunetul muzicii va întâlni spectacolul luminii, printr-un concept de light design de excepție. Numele lui Niccolo Paganini aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este considerat magicianul viorii, cel care a produs o adevărată revoluție în muzică și cel a cărui virtuozitate nu a fost niciodată egalată. Puțină lume știe, însă, despre pasiunea sa pentru chitară, instrument care în secolul XIX cunoștea o popularitate greu de imaginat în ziua de azi. Paganini, însuși, consideră chitara ca fiind Regina sa - și nu vioara!”,
Alexandru Tomescu, violonist
Anul acesta, alături de Alexandru Tomescu se află muzicianul Dragoș Ilie, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale, care a ales să trăiască și să studieze în SUA. Special pentru Turneul Stradivarius, Dragoș revine în România, ocazie rară de a-l asculta live, la chitară clasică, la noi acasă, ne spune Alexandru Tomescu.
”Paganini Magic” face trimitere, în primul rând, la proiectul târziu al marelui muzician. În ultimele zile de viață, răpus de tuberculoză, Paganini plănuia un turneu de vioară și chitară, împreună cu bunul său prieten.
”Moartea însă nu a mai așteptat. Pot spune că sunt extrem de emoționat să știu că peste secole pot duce la îndeplinire una dintre ultimele dorințe ale magicianului viorii: un turneu în care sunetul viorii va întâlni sunetul chitării”,
Alexandru Tomescu, violonist
Artist prin excelență, Dragoș Ilie a prins a descifra primele acorduri de chitară de la tatăl său. A început studiile muzicale la Colegiul Național de Artă din Iași. A obținut zeci de premii la competiții naționale și internaționale, majoritatea fiind premii I. De asemenea, a susținut concerte și a participat la masterclass-uri în Europa și Statele Unite și a apărut în revistele Classical Guitar Magazine și Acoustic Guitar Magazine. Dragoș este reprezentat de Augustine Strings, prima companie de corzi pentru chitară clasică din lume. Dragoș Ilie este activ și în domeniul muzicii camerale. În prezent, Dragoș Ilie urmează studiile doctorale în Statele Unite ale Americii.
”Este e o experiență cu adevărat deosebită să cânt în Turneul Stradivarius. Urmăresc acest turneul de multă vreme și sunt foarte entuziasmat să mă alătur lui Alexandru Tomescu, artist pe care îl admir foarte mult. Muzica lui Paganini are un loc special în inima mea, dat și de faptul că celebrul virtuos a dedicat o mare parte a lucrărilor sale chitarei, instrument pe care l-a îndrăgit foarte mult. Pentru mine, bucuria este și mai puternică, de fiecare dată când mă întorc în țară, mai ales când am șansa să cânt pentru publicul de acasă. Să cânt într-un numĂr atât de mare de orașe în România, într-un turneu atât de așteptat și aplaudat de public, este un vis devenit realitate”,
Dragoș Ilie, chitară clasică
Programul “Paganini Magic" are o durată de 75 minute și cuprinde Centone di Sonate, op. 64, MS 112- 6 sonate pentru vioară și chitară clasică.
Botoșănenii au participat la Turneul ”Paganini Magic” nu doar la Mihăileni, acolo unde evenimentul a fost programat sâmbătă, 2 iulie, la ora 12.30, ci și cu o seară înainte, la Siret, unde ora mai târzie (19.30) a atras numeroși melomani din Suceava și Botoșani, concertul având loc în Biserica Romano-Catolică a orașului.
(Alexandru Tomescu și Dragoș Ilie, Căminul cultural Mihăileni)
A doua zi, Alexandru Tomescu a poposit, așa cum obișnuiește de ani buni, în cerdacul casei din Mihăileni.
”Iată-ne ajunși la Mihăileni, ca de fiecare dată inima turneului nostru. Simțim cu toții această poezie a locurilor, această liniște, această pace, aceste sunete ale naturii care se regăsesc în muzica lui George Enescu. Trebuie să îți iei un răgaz de liniște ca să începi să le auzi, ca să începi să le simți. Un loc binecuvântat de Dumnezeu. Casa, iată, după mulți ani, un proiect de succes, este salvată, este pusă în valoare, este integrată în comunitatea din Mihăileni. Mă bucur foarte mult să știu că am putut contribui și eu, cu forțele mele, împreună cu spectatorii din Turneul Stradivarius, la salvarea acestei bijuterii. Sunt sigur că Enescu s-ar fi bucurat să vadă așa un lucru aici, la Mihăileni, de altfel el toate casele pe care le-a avut le gândea ca pe niște case de creație, nu doar pentru el, ci pentru artiști în general. Locuri în care să se întâlnească, să discute, să schimbe idei și unde să descopere noi lucruri împreună. Mă bucur foarte mult că această istorie frumoasă continuă aici, la Mihăileni. E deja un public căruia îi putem prezenta fără nicio reținere orice program, de orice dificultate… sunt lucruri care se construiesc ușor-ușor, în timp… Am și uitat de câți ani vin aici, dar face parte din geografia mea personală Mihăileniul”.
Citește și Misterul „Casei Luchian” de la Mihăileni! Conacul cumpărat de Alexandru Tomescu pentru un mare vis
(Video: Marian Voloc)
Șofer prins la plimbare puțin „pilit”: A plecat cu Poliția la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Un cunoscut restaurant se închide după 10 ani, va fi înlocuit cu un nou proiect
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024