O analiză sociologică realizată de un organism din capitală indică Botoșaniul ca fiind deasupra vecinilor suceveni din punctul de vedere al creșterii produsului intern brut. Studiul economic a fost reflectat în media națională, prin agenția de știri Hotnews.
Între 2000 și 2006 PIB-ul României s-a mărit cu 327%.
Între 2006 și 2015 PIB-ul României s-a dublat.
Există 6 județe unde, în fiecare din cele două intervale menționate mai sus, PIB-ul crește cu o valoare peste media națională. Este vorba de Ilfov, Cluj, Timiș, Prahova, Constanța și, poate surprinzător, Dâmbovița. De asemenea în această categorie intră și municipiul București.
Există însă 17 județe - undeva între o treime și jumătate din total - unde, în ambele intervale, PIB-ul crește cu o valoare sub media națională. Față de restul țării, aceste județe au pierdut teren în tot acest mileniu. Este vorba despre:
- Satu Mare
- sud-vest: două "insule", unul mai vestică (Caraș Severin - Mehedinți - Gorj-Hunedoara) și una mai estică (Olt-Teleorman).
- un bloc colosal ca dimensiuni care, pe o axă nord-sud, începe din Suceava și se oprește în Ialomița. Să nu intrăm în stereotipii apropo de sărăcia Moldovei: acest bloc de județe include Mureș, Harghita și Covasna dar exclude Brăila, Vaslui, Iași și Botoșani.
De asemenea există 11 județe care sunt într-o pierdere de viteză doar pentru perioada post-aderare (între 2000 și 2006 aveau creștere peste media națională) și care, din cauza performanței economice slabe din ultimii ani, sunt sub media națională când vine vorba de dezvoltarea pe toată perioada 2000-2016. Aceste 11 județe se află într-o situație similară cu cele din paragraful de mai sus, diferența fiind că măcar între 2000 și 2006 situația lor fusese mai bună. Cele 11 județe sunt marcate cu albastru în harta de mai jos; cele care au fost întotdeauna cu o creștere sub media națională în roșu; cele care au avut tot timpul creștere peste medie în galben; cele în crem (Timiș, Alba, Sibiu, Brașov, Maramureș, Iași, Giurgiu și Călărași) au fost ba sub medie ba peste medie - în funcție de interval - dar au per total o creștere a PIB-ului peste media națională între 2000 și 2016.
În ceea ce privește Oltenia, blocul albastru-roșu al Carpaților Orientali cu tot cu estul Transilvaniei și estul Munteniei, ne jucăm ca țară de-a întinsul elasticului. Aici se află 24 (!) de județe.
Reacția guvernelor din viitor vizavi de aceste decalaje va scrie, indirect, soarta a milioane de oameni.
Există și o veste bună. PIB-ul tuturor județelor crește. Pe de altă parte, percepțiile oamenilor nu țin întotdeauna cont de statistici. Migrația din anii imediat de după 2000 a avut dimensiuni majore deși România era pe creștere economică.
Declarația zilei 6 ianuarie 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 06, 2025
Idolul lui Iftime a demisionat din fruntea Consiliului Județean, mai urmează cineva?
Sergiu Bălășcău
Jan 06, 2025
Ministrul Finanțelor, anunț despre plata salariilor și a pensiilor
Redacția Botoșăneanul
Jan 05, 2025
Hram la o biserică din municipiul Botoșani: PROGRAMUL slujbelor
Redacția Botoșăneanul
Jan 05, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 05, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile