Ambasadorul Armeniei în România s-a întâlnit sâmbătă dimineaţă la Primăria Botoşani cu oficialităţile locale. Excelenţa Sa Hamlet Gasparian a sosit în judeţ cu ocazia sărbătorii de Matagh, care constă în împărţirea unor pomeni prin jertfirea de vite sau ovine.
Armeni din Botoşani la întâlnire
Diplomatul nu a venit însă singur, ci însoţit de
PS Datev Hagopian, Arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe Armene din România. În sala de şedinţe a Consiliului Local li s-au alăturat şi armeni din Botoşani, precum fostul primar
Florin Egner, pe care l-au denumit stâlp al comunităţii etnice din această parte a ţării,
Alexandru Zarug, fostul director al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, liberalul
Cristian Lazarovici, şef la nou înfiinţata societatea „EcoSal” a Consiliului Judeţean, dar şi deputatul
Mihai Baltă. Acesta a explicat că este doar un apropiat al comunităţii şi că va opta în Parlament pentru grupul de prietenie cu Armenia. Au lipsit în schimb prefectul Costică Macaleţi, plecat în judeţ pentru salvarea unui copil ars blocat de zăpezi, preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, dar şi scriitorul şi omul politic Varujan Vosganian, preşedintele Uniunii Armenilor din România.
Botoşani – centru internaţional de pelerinaj
În cadrul cadrul întâlnirii oaspeţii au prezentat câteva elemente din istoria comună a României şi Armeniei, menţionând printre altele faptul că ţara noastră s-a dovedit una foarte primitoare, acceptând refugiaţii armeni încă din urmă cu o mie de ani, dar şi că în Botoşani fiinţează cea mai veche biserică armenească din Europa. De aceea,
ambasadorul Hamlet Gasparian a propus înfrăţirea municipiului Botoşani cu un oraş din Armenia, iar
PS Datev Hagopian transformarea oraşului într-un centru de pelerinaj al comunităţii armeneşti, idei îmbrăţişate de
primarul Ovidiu Portariuc. La final, de ambele părţi, oficialităţile şi-au oferit materiale de promovare, edilul şef invitându-şi oaspeţii la o discuţie privată în cabinetul său. Programul vizitei diplomatului armean şi a înaltei feţe bisericeşti la Botoşani mai include participarea la liturghia arhierească de la Biserica Armeană Sfânta Maria, împărţirea jertfei de Matagh, vizitarea expoziţiei de covoare armene din secolele XIX-XX de la Casa Ventura şi deplasarea în Centrul Istoric.
CITEŞTE ŞI:
Ambasadorul Armeniei şi Varujan Vosganian vin la Botoşani
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
Primăria face cetăţean de onoare un ambasador cu rădăcini la Botoşani