Descoperă secretele unei amenajări de succes în zona de gradină, ce poate prinde viață în jurul unui gazon întreținut corespunzător. Află cum trebuie să alegi gazonul potrivit pentru spațiul respectiv și descoperă cele mai inspirate idei pentru amenajarea acestuia. Nu trebuie să fii expert în domeniul peisagisticii pentru a înțelege pașii unui astfel de proces, dacă ai la îndemână un ABC simplu de urmat.
În funcție de condițiile meteo din zona în care amenajezi un peisaj, este important să alegi gazonul adaptat la acestea. Factori precum temperatura, umiditatea, tipul de sol și cantitatea de lumină solară influențează creșterea și dezvoltarea suprafeței de iarbă. De exemplu, dacă zona este predispusă la secetă, ar trebui să alegi un gazon care să aibă nevoie de mai puțină apă pentru a crește.
Este important să iei în considerare rezistența acestuia la diferiți factori de risc, dar și nivelul de întreținere necesar pentru gazonul ales. Dacă zona va fi utilizată frecvent, este mult mai indicat să mergi pe varianta unui gazon rezistent la trafic ridicat. În caz contrar, zona de gazon și rutele de tranzit din spațiul grădinii trebuie să fie separate foarte bine, astfel încât iarba să nu fie afectată de mersul pe suprafața sa. Află ce este și ce oferă un separator de gazon.
Vezi următoarele recomandări pentru a înțelege cât de simplă este amenajarea unui peisaj cu ajutorul gazonului:
Tăierea gazonului la diferite dimensiuni (în valuri sau în trepte) poate crea un peisaj dinamic și interesant. Această metodă poate fi realizată prin montarea unor borduri de grădină, sau prin plantarea unor flori și plante decorative în jurul gazonului. Cu ajutorul vegetației se obține spațialitate, dar și o armonie de culori, benefică pentru cei care se relaxează în acest spațiu.
Amenajarea zonelor de relaxare - terase sau foișoare - înconjurate de gazon poate oferi senzația de armonie cu natura. În plus, adăugarea în peisaj a unor fântâni sau iazuri generează o atmosferă și mai relaxantă. Mai mult decât atât, gazonul poate ajuta la reducerea zgomotului și contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității aerului în jurul zonelor de relaxare.
Îmbinarea gazonului cu zonele pietonale reprezintă o modalitate excelentă de a crea un peisaj armonios și funcțional. Aleile și cărările pot fi realizate din diverse materiale, precum piatră, lemn sau dale de beton, iar modelele pot fi simple sau mai complexe. Este important să alegi materialele și modelele astfel încât acestea să fie compatibile cu aspectul sau proporțiile vegetației din jur. În acest mod, poți obține un spațiu exterior cu mai multă profunzime.
Combinarea gazonului cu plantele perene și arbuștii poate adăuga un plus de culoare și textură grădinii tale. De exemplu, de-a lungul rutelor de tranzit, poți amenaja borduri naturale de trandafiri, lavandă sau salvie, îmbinate armonios cu gazonul în jur. De asemenea, insule de verdeață pot fi create prin combinarea gazonului cu arbuști ornamentali, precum hortensia sau tisa. De asemenea, arbuștii cu flori de primăvară sunt la fel de potriviți pentru această etapă a proiectului de amenajare.
Gazonul este un element ornamental ce poate fi utilizat cu succes în amenajarea zonelor din spațiul exterior al casei, oferind o senzație de confort și relaxare. Ține cont de aceste sfaturi, pentru a construi un plan mult mai bine structurat. Dacă bugetul și timpul îți permit acest lucru, îți recomandăm să iei legătura cu o echipă de specialiști în peisagistică, pentru a te bucura de cele mai frumoase rezultate.
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Sute de locuri de muncă vacante la Botoșani, de la director la ajutor de bucătar - LISTA
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Miss și Mister Boboc la Colegiul Național „Mihai Eminescu”: CINE sunt câștigătorii – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024