Spitalul din Botoşani unde a murit tânăra mamă, Alexandra Ivanov, pentru că niciun medic nu a ajutat-o în cele mai grele momente ale vieţii ei pe pământ, a fost amendat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu 42.000 de lei (8.400 de euro).
Spitalul susţine că va contesta sancţiunea.
Alexandra Ivanov, ca toţi ceilalţi oameni din Romania care au un job, contribuia la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate, cel gestionat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. La fondul de asigurări de sănătate vor fi strânşi, în acest an, 42 de miliarde de lei (8,4 mld. euro), adică undeva la 8% din toate veniturile bugetului consolidat, scrie Ziarul Financiar.
Nimeni din spitalul din Botoşani nu s-a gândit că şi Alexandra Ivanov contribuia la acest fond, deci era dreptul ei sa beneficieze de cea mai atentă îngrijire, pentru că ea a plătit ani de zile pentru acest serviciu. Dar aceşti zei făcuţi din scânduri lipite cu scoci au gândit altfel.
Salariile medicilor – ajunse la nivelul celor din UE - sunt plătite din contribuţiile tuturor. Salariul medicului de gardă din noaptea în care a murit Alexandra Ivanov a fost plătit şi din banii acesteia din urmă. Iar medicul de gardă nu a făcut nimic ca să o salveze pe cea care contribuia la salariul ei.
Noi obişnuim să credem că ce primim aşa, din când în când şi fără şpagă, “e de la stat”. Dar statul cine e? Statul nu este altceva decât suma impozitelor plătite, nimic altminteri.
Casa de Asigurări de Sănătate a amendat spitalul în care a murit Alexandra Ivanov cu 42.000 de lei. Breaking News peste tot.
Sa ne oprim şi să judecam, totuşi. Cine plăteşte aceşti bani? Contribuabilul, sănătos sau bolnav, plăteşte 10% din venitul lui brut la Sănătate. Ministerul Finanţelor îi ia banii. Ministerul Sănătăţii sau Casa de Asigurări dau bani spitalului, apoi Casa de Asigurări amendează spitalul. Ca să vezi! Din banii cui plăteşte spitalul amenda, dacă nu din banii pe care şi-i primeşte chiar de la casa de asigurări? Tai din banii spitalului, care e vai de mama lui, dar, dacă spitalul rămâne fără bani, pacienţii – adică cei care plătesc acest serviciu - ce fac? Ei plătesc şi, pentru plata lor, e obligatoriu să beneficieze de un serviciu decent. Dar ar putea să nu mai fie aşa pentru că spitalul a fost “amendat”.
În urmă cu mulţi ani, o fostă şefa de la agenţia care supraveghea achiziţiile publice îmi spunea că a amendat, cu un milion de euro, o primărie de sector din Bucureşti pentru nişte nereguli privind achiziţiile publice. Primăria a plătit amenda – spunea ea – a doua zi. Pentru că, în aceeaşi zi, banii s-au întors în contul primăriei. Pentru că amenzile date se fac buget în sectorul în care sunt date. Adica se muta banii dintr-un cont în altul, atât. Nimeni nu plateşte, doar banii se muta. Nicio acţiune în regres.
Aşa şi în cazul Botoşani. Spitalul este “amendat” de ce cel care, prin lege, este obligat să-l finanţeze. Cei penalizaţi sunt cei care contribuie, nu cei care greşesc. În loc să vadă unde este greşeala, Casa de asigurări îi penalizează tocmai pe cei care contribue, deşi există un fond pentru malpraxis medical. De ce Colegiul medicilor nu a constatat până acum că avem de-a face cu un malpraxis? Cu o neglijenţă ce a dus la moartea unui om? Sau poate nu avem nimic aici şi e firesc ca un pacient în mare suferinţă să fie lăsat să moară pe un pat de spital, în vreme ce medicul de gardă doarme?
Pacienţii din spitalul din Botoşani nu trebuie sa platească pentru greşelile altora. Nu am văzut, în Romania, vreo acţiune în regres care să facă vâlvă. Pentru că statul, atotputernic, plăteşte, pentru că are bani. Să “amendezi” un spital public, pe care chiar tu îl finanţezi nu e ca şi cum i-ai spune fetiţei tale ca nu mai mergem în parc până nu-şi faci temele.
Când tai finanţarea unui spital, chiar şi cu “amendă”, tai dreptul celor care plătesc la ceea ce li se cuvine.
Or, sancţiunile trebuie să fie pentru cei care greşesc, nu pentru cei care plătesc.
Șofer prins la plimbare puțin „pilit”: A plecat cu Poliția la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Un cunoscut restaurant se închide după 10 ani, va fi înlocuit cu un nou proiect
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024