O platformă de anunțuri imobiliare, un site de anunțuri și o firmă de cercetare au vrut să afle care este orașul din România în care merită să trăiești, dar și unde e viața mai grea.
Cercetarea a fost bazată pe evaluările acordate de utilizatorii platformelor online. Printre criteriile de evaluare prezente în studiu se numără costul general al vieții, accesul la instituțiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curățenia și zgomotul din mediul urban, spațiile verzi, situația transportului public sau accesul la instituțiile educaționale. La cele mai multe capitole, Brașovul a ocupat primul loc.
În ceea ce privește centrul urban în care costul vieții este avantajos raportat la venituri, Brașovul a fost declarat învingător. În clasament, pe următoarele locuri s-au clasat Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Pitești, Timișoara, Târgu Mureș, Craiova, București și Iași.
De asemenea, la polul opus, orașele în care costul vieții este cel mai mare sunt Reșița, Alexandria, Vaslui, Focșani, Piatra-Neamț, Satu-Mare, Tulcea, Călărași, Botoșani și Brăila. La nivel de regiuni istorice, Transilvania este considerată zona cu cel mai avantajos cost al vieţii, fiind urmată de Bucureşti şi Ilfov, Oltenia şi Banat. Moldova, Dobrogea şi Muntenia au obţinut cel mai mic scor.
La nivel de cartier, Grigorescu (Cluj-Napoca), Titan (Bucureşti), Gavana 3 (Piteşti), Răcădău (Braşov) şi Soarelui (Timişoara) au fost în topul preferinţelor românilor care au participat la studiu. Ultimele poziţii, cu cel mai dezavantajos cost al vieţii perceput, sunt ocupate de Bereasca (Ploieşti), Periferie (Botoşani), Calea Caransebeşului (Reşiţa), Feneziu (Baia Mare) şi 1 Mai (Alexandria).
În ceea ce privește calitatea aerului, cei care au participat la studiu au indicat orașele Brașov, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe. Urmează în clasament Râmnicu Vâlcea, Piatra-Neamț, Sibiu, Cluj-Napoca, Pitești, Slobozia și Botoșani. Una dintre întrebări a fost legată și de zgomot, iar cel mai ridicat nivel de liniște se înregistrează în Brașov, Sibiu, Miercurea-Ciuc, Cluj-Napoca și Slobozia. La polul opus, în opinia participanților la studiu, se află Alexandria, Suceava, Buzău, Călărași și Bacău. La capitolul spații verzi, facilități sportive și culturale, stau cel mai bine, în opinia participanților la studiu, Oradea, Brașov, Miercurea Ciuc, Slobozia, Pitești, Cluj-Napoca, Deva și Târgu Mureș. De asemenea, Oradea, Târgu Mureș și Timișoara se află pe primele trei poziții în clasamentul orașelor cu cel mai bun acces la magazine și restaurante.
Cei mai mulți dintre participanții la studiu au spus că Oradea este orașul cu cel mai ridicat grad de siguranță din țară. Pe următoarele locuri s-au situat Brașovul, Clujul, Sibiul, Sfântu-Gheorghe și Timișoara. Capitala, de exemplu, s-a clasat abia pe poziția a IX-a. De asemenea, cele mai puțin sigure orașe din România sunt, potrivit opiniilor participanților la cercetarea sociologică: Alexandria, Suceava, Satu Mare, Bacău, Călărași, Târgoviște, Vaslui, Piatra Neamț, Galați și Reșița.
Vă întrebați care este orașul din România în care merită să trăiești pentru că are servicii medicale bune? Cu 16 spitale de stat și private, alături de alte peste 90 de cabinete private și zeci de farmacii, Oradea, reședința și cel mai mare oraș din județul Bihor, a fost desemnat ca fiind centrul urban cu cele mai bune facilități medicale din România, potrivit studiului Storia.ro. Clasamentul continuă cu orașele Brașov, Timișoara, Târgu Mureș, Baia Mare, Pitești și Cluj-Napoca.
Capitala ocupă locul 9 în topul orașelor cu cele mai bune facilități medicale din România. La polul opus, printre cele mai dezavantajoase orașe din punctul de vedere al facilităților medicale se numără Giurgiu, Focșani, Tulcea, Călărași, Constanța, Bacău și Vaslui.
Pentru realizarea clasamentului, participanţii studiului au fost invitaţi să evalueze oraşele şi cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al costului vieţii, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar menţiunile care au primit cel puţin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.
(SURSA FOTO - DOR DE BOTOȘANI)
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:
ULTIMĂ ORĂ: Incendiu într-un bloc de pe Calea Națională, un botoșănean a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Punct de cotitură: Forța Dreptei a avut un rol major în protejarea democrației – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Două OFERTE pentru Grădina de Vară a Teatrului Eminescu - IATĂ cum va arăta după modernizare
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024