Cei aproximativ 1.000 de salariaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului se află în aşteptarea deciziei pe care comisia de arbitraj o va da în cazul celor două drepturi financiare aflate în divergenţă în cazul noului Contract Colectiv de Muncă.
Pe lîngă angajaţii acestei instituţii, un semn din partea celor trei arbitri care fac parte din comisie aşteaptă şi Sindicatul Impact precum şi conducerea Direcţiei. Conform legislaţiei în vigoare, de la data întrunirii, comisia de arbitraj are la dispoziţie un termen de cinci zile pentru a se pronunţa, lucru care ar putea să se întîmple în cursul zilei de luni, 2 august, sau cel tîrziu marţi 3 august, cînd s-ar împlini o săptămînă de la data convocării ultimei şedinţe. În cazul în care decizia va fi favorabilă angajaţilor, conducerea DGASPC va trebuie să facă un efort financiar de 3,6 milioane de lei anual, sau 36 de miliarde de lei vechi pentru plata celor două drepturi financiare, respectiv refacerea capacităţii de muncă şi masa caldă. Şi asta în condiţiile în care şi din cursul anului precedent au mai rămas restanţe la angajaţi pentru cele două beneficii financiare, pe perioada în care erau prevăzute încă în vechiul CCM. Restanţele nu au putut fi acordate întrucît nu s-a găsit o cale de a fi prevăzute în buget.
„Nu le-am putut cuprinde în buget, oricum decizia va fi dată de instanţă, oricum sunt şi alte restanţe nu numai cele două drepturi financiare şi atunci va trebui obligatoriu vor fi prinse în perioada 2012-2014”, a declarat
Doina Nacu, director economic interimar DGASPC. Cert este că, doar instanţa de judecată a rămas să decidă dacă se vor acorda aceste sume, un astfel de proces fiind deja pe rol. Restanţele din cursul anului 2009 se ridică la suma de 15 miliarde de lei vechi, sau 1,5 milioane de lei noi.