O altă formă a Cenușăresei din sistemul public o reprezintă fără doar și poate, angajații acestei instituții.
Solicitați aproape la maximum prin prisma atribuțiunilor de servicii pentru că sunt obligați de termene și legi să dea curs solicitărilor din partea cetățenilor, angajații Casei Județene de Pensii lucrează subdimensionați și pe bani puțini.
Salariile din această unitate de stat se apropie de cele aplicate în domeniul confecțiilor. Responsabilitățile însă rămân incomparabile.
Un licăr de speranță s-a ivit printr-un simplu paragraf care să fie fost inclus în legea unică de salarizare. Și prin care salariile celor de la Casa de Pensii s-ar fi aliniat celor care se află în plată în Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Doar că cei din Executiv au considerat efortul financiar mult prea ridicat pentru a fi luat în considerare. La fel și parlamentarii din Senatul României.
Ar mai exista o șansă în Camera Deputaților, for decizional. Însă pe căi neoficiale în teritoriu se transmite că acești funcționari ar mai avea de așteptat vreo doi ani, până intră în vigoare o nouă lege a salarizării unice.
Pe marginea acestei nedreptăți, cei aproape 50 de funcționari de la Casa de Pensii Botoșani, dar și colegii lor din țară de la instituțiile similare au optat pentru un protest spontan. O metodă „catifelată” spun ei de a atrage un semnal de alarmă pe de o parte dar și de a nu perturba foarte mult activitatea unității dar mai ales a pensionarilor care nu au nicio vină pentru inechitățile salariale din sistem.
„Decalajul dintre salarii s-a mărit de la o etapă la alta, ca să facem o comparație între nivelul de salarizare de la nivel central și cel din teritoriu diferențele sunt cuprinse undeva între 1.000 și 3.000 de lei. Nu ar fi fost un efort financiar foarte mare la nivel național având în vedere faptul că salariații din casele teritoriale de pensii sunt undeva în jur de 3.400”,
Cătălin Dupir, reprezentant salariați
Angajații de la Casa de Pensii sunt cei pentru care atribuțiile de serviciu au crescut exponențial după ce au fost modificate legile speciale și au fost obligați practic să efectueze o evaluare urmată de recalcularea pensiilor din sistemul public care presupune un efort suplimentar.
La nivelul județului Botoșani în sistemul public sunt 81.000 de pensionari.
Volumul mare de lucru a făcut ca frecvent funcționarii să vină la serviciu în zilele de sâmbătă sau duminică și să stea adeseori peste program.
Nu se poate vorbi despre plata orelor suplimentare, pentru că aceste cheltuieli nu sunt cuprinse în vreun normativ.
„Desfășurăm activitate în mod constant pentru durata timpului de lucru, activitate care este neremunerată. Aplicații informatice care cel mai adesea nu răspund cerințelor, modificarea legislației, multe litigii aflate pe rolul instanțelor de judecată, recalculări și reviziuiri ale pensiilor din oficiu având în vedere deciziile CCR, toate acestea presun un efort suplimentar”
Cătălin Dupir, reprezentant salariați
Mai mult, ultimele majorări salariale într-o unitate de la care așteptările sunt ridicate au fost operate în urmă cu șapte ani.
Chiar și dacă ar fi mers în instanță și ar fi obținut sentințe favorabile, eventualele sume obținute le-ar fi obținut eșalonat, în decurs de cinci ani.
„Ieri citeam în presă ca și comparație, dureroasă de altfel, că un inspector de la Inspecția Judiciară are un venit de 60.000 de lei. Nu mai vorbim de salariile din Banca Națională, guvernatorul Băncii Naționale știți cât are? 85.000 de lei pe lună, câte salarii plătim pe lună? Nu spun, activitatea dlui este importantă. Și a celor de la Inspecția Judiciară este importantă. Dar știți cât este valoarea unei pensii speciale? Știm cu toții. Pentru acești indivizi se găsesc bani și drepturi oricând. Pentru cei care tac și muncesc și suferă...”,
Cătălin Dupir, reprezentant salariați
este unul dintre salariile aflate în plată în Casa de Pensii. În net, ar însemna o sumă de 2.200 de lei, în cazul personalului contractual.
Cel mai mic salariu net, după 10 ani de activitate este de 3.600 de lei. Un funcționar cu o vechime mai mare de 20 de ani primește în mână 4.100 de lei.
S-a ajuns la situația în care specialiști cu vechime în muncă de peste două, trei decenii să fie plătiți mai puțin decât un șofer din administrația publică locală.
Protestul spontan de astăzi s-a desfășurat timp de o oră, manifestându-se pe treptele instituției.
„Pensionarii care ne-au văzut protestând spontan ne-au susținut cauza și au spus: dle, bravo, e bine că ieșiți în stradă. Apărați-vă drepturile pentru că ați rămas ai nimănui. Noi suntem pe ultimul loc în grila de salarizare”,
Cătălin Dupir, reprezentant salariați
La ora 9:00 funcționarii s-au reapucat de treabă. În acest interval, botoșănenii care au avut de rezolvat treburi la Casa de Pensii au așteptat liniștiți.
Și au fost empatici.
Abandonați și de conducere
„La inflația și la prețurile care sunt acum e necesar să se mărească salariile lor, consider că am dreptate și sunt de acord”, spunea un botoșănean care urmărea cu interes acțiunea de protest. Un altul venit tocmai de la Mileanca a rezonat la rându-i cu revolta colectivului din Casa de Pensii. Om simplu, de la țară, a realizat că altele sunt cheltuielile pentru cei de la oraș.
„Totul s-a scumpit dar salariile la unii le lasă așa. Dar la pensiile alea speciale...are un avocat sau cine știe ce funcționar are o pensie cât iau 50 de țărani care au muncit în căldură. Pe undeva le dau dreptate, pentru că stau la bloc, întreținerea s-a scumpit, gazul s-a scumpit, lor ce le-au mai dat? Au indexarea aia care de când au zis că le-o dă”.
În cadrul Casei de Pensii nu există sindicat reprezentativ. Și niciun lider sindical care să se zbată la București pentru această categorie profesională.
De altfel, nici măcar șefa de la Pensii, Cristina Anton nu a simțit nevoia să se alăture oamenilor din propria corabie pe care o conduce, în semn de solidaritate.
Anna Maria Rotaru, BT TV
Anna Maria Rotaru, BT TVPrietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024