Atenție, carnea porcului crescut în gospodărie, dar și produsele în care a fost folosită, nu se pot vinde.
Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă și foarte mulți români vor sacrifica, în următoarele zile, porcii din gospodării, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) reamintește regulile de respectat în aceste situații și face și câteva recomandări.
Potrivit regulilor actuale, sacrificarea porcului crescut în gospodărie este permisă. Totuși, așa cum a subliniat recent și ANSVSA, în aceste cazuri sunt de respectat câteva reguli.
În primul rând, ANSVSA spune că, înainte de sacrificarea porcului, ar trebui solicitată vizita medicului veterinar din localitate, cu scopul de a:
-verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
-da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;
-asoma (a ameți) porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.
“Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare (marca aplicată pe urechea animalelor pentru recunoaștere – n. red.) ale animalelor sacrificate, în termen de maximum 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea Bazei Naționale de Date (BND)”, subliniază autoritatea.
Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta nu pot fi comercializate, potrivit ANSVSA. De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a existenței virusului pestei porcine africane.
Pentru a nu apărea probleme de sănătate mai târziu, după sacrificarea porcului crescut în gospodărie, carnea acestuia ar trebui testată. „Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave”, transmite autoritatea.
Astfel, se recomandă ca, până la obținerea unui rezultat negativ la testarea pentru Trichinella spiralis, carnea porcului din gospodărie să nu fie consumată. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.
„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat”, e precizat în comunicatul ANSVSA.
Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).
Conform datelor furnizate de ANSVSA, costul unui examen trichineloscopic este între 22 de lei + TVA și 81 de lei + TVA (digestie artificială).
Totodată, ANSVSA reamintește faptul că, în cazul comercializării cărnii de porc neexpertizate sanitar-veterinar, se pot aplica amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
ANSVSA recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/ înregistrate sanitar-veterinar. Astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică, arată Avocatnet.ro.
Bărbați prinși pe camerele video în timp ce își descărcau „gunoiul” din dubă
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Valeriu Iftime: Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Concluzia lui Emil Săndoi, după ce Poli Iași a remizat la Botoșani în derby-ul Moldovei
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Un iubit preot din Botoșani a plecat la Domnul, doliu în parohie
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024