Suntem în Botoșani, un oraș frumos și cu un aer curat, însă sunt și dedesubturi pe care puțini botoșăneni le cunosc. Unii dintre ei le știu, căci trăiesc într-un mediu infect din care pur și simplu nu pot să iasă.
La subsolul unui bloc din Botoșani este un adevărat focar de infecții. Locatarii blocului din strada Bucovina numărul 14, scara A au adus disperați în atenția presei problema pe care de ani de zile sunt nevoiți să o suporte.
Practic, locatarii ne-au adus la cunoștință că instalația de la subsolul blocului lor funcționează foarte prost din cauza unor defecțiuni care trenează de foarte mult timp. Mai precis, la fața locului există o tubulatură între două scări ruptă de ani de zile, iar din această cauză se înfundă foarte des. Din spusele botoșănenilor care locuiesc în acea scară, o tubulatură trebuie să aibă diametrul de 300 mm și actuala este de 160 mm.
Toată mizeria de la scările din jur, se adună practic în subsolul blocului deoarece acesta este în contrapantă cu căminul exterior. Apa din căminul de canalizare se întoarce în subsol prin conducta de evacuare.
Asociația de proprietari numărul 49 din Botoșani s-a adresat la SC Nova Apaserv SA pentru a cere o explicație. De ce se adună acolo apa și care ar fi soluția erau principalele întrebări, dar nici până la această oră nu li s-a răspuns și nici nu s-au luat măsuri de remediere a problemei.
Am mers și noi să vedem de ce până la acest moment nu s-a luat nici o măsură?
”Nova Apaserv administrează o rețea de apă și canalizare pe baza unui contract de delegare-gestiune. Toate aceste rețele pe municipiul Botoșani, vă referiți la o speță din municipiu, sunt vechi. Au durata de funcționare, majoritatea dintre ele de mult trecută. Acesta este un aspect,”
Albert Tănasă, director general SC Nova Apaserv SA.
Practic, botoșănenii care locuiesc în acel bloc nu sunt vinovați de ceea ce li se întâmplă. Conductele sunt foarte vechi, iar ei sunt nevoiți să accepte acest lucru.
Deși oamenii din bloc susțin că ei nu sunt vinovați că trăiesc într-un loc pe unde trece o țeavă veche de zeci de ani, conducerea Nova Apaserv susține că ei sunt responsabili de situația prin care trec.
”Noi în fiecare răspuns pe care îl facem și către asociații și către fiecare persoană fizică care ne sesizează menționăm următorul aspect: operatorul este obligat să intervină și intervenim absolut de câte ori este nevoie. În același timp, conform legislației și regulamentului, aducem la cunoștință că obligația întreținerii în condiții normale a sistemului cade în sarcina utilizatorului,”
Albert Tănasă, director general SC Nova Apaserv SA.
Locuitorii din zona Bucovina ne-au transmis că ei participă aproape lunar financiar la curățarea, spălarea și dezinfectarea subsolului. Sunt nevoiți să accepte șobolanii, țânțarii și mirosurile insuportabile.
Când am mers la Nova Apaserv am aflat cu stupoare că sunt multe subsoluri pline de apă în Botoșani. Pentru rezolvarea acestei probleme ar fi totuși o soluție, care momentan nu se poate aplica.
”În cadrul viitoarelor proiecte derulate pe fonduri europene să se pună accent pe reabilitarea rețelelor, pentru că sunt vechi. Acum Uniunea Europeană pune accent pe extinderea de rețele apă și canalizare și nu pe reabilitare,”
Albert Tănasă, director general SC Nova Apaserv SA.
Practic, fără bani de la Uniunea Europeană nu se pot face prea multe lucruri în orașul nostru, de la eliminarea conductelor cancerigene la fecalele din subsoluri.
Botoșănenilor le rămâne doar să aștepte banii și până când vin să își golească singuri subsolul blocului în care locuiesc pentru a nu se îmbolnăvi.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Bărbați prinși pe camerele video în timp ce își descărcau „gunoiul” din dubă
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Valeriu Iftime: Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Concluzia lui Emil Săndoi, după ce Poli Iași a remizat la Botoșani în derby-ul Moldovei
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Un iubit preot din Botoșani a plecat la Domnul, doliu în parohie
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024