La fiecare colţ de stradă din Botoşani se găseşte cel puţin un anunţ cu un apartament de vânzare. Din cauza datoriilor, ipotecilor sau pentru că pur şi simplu vor să plece din acest oraş, botoşănenii aleg să îşi vândă apartamentele ca să poată supravieţui. Aceştia se adresează fie agenţiilor imobiliare, fie se descurcă pe cont propriu împânzind stâlpii semnelor de circulaţie, ţevile de gaz sau chiar coşurile de gunoi cu anunţuri de vânzări/închirieri.
"Criza e peste tot"
Anul acesta piaţa imobiliară ţine pasul pe loc. Cu toate că valoarea garsonierelor, apartamentelor şi chiar a caselor a scăzut dramatic în ultimii trei ani, acest fapt nu îi motivează pe botoşăneni să investească în astfel de construcţii.
„Piaţa e stagnată. Preţurile nu mai pot scădea. Preţul nu poate fi sub cel al construcţiei”, spune
Corneliu Timofte, administratorul unei agenţii imobiliare. Un fenomen care în anii precedenţi luase amploare pe timpul verii este întoarcerea în ţară a stranierilor ca să îşi modernizeze locuinţa sau să cumpere alta nouă. Însă în 2011 investiţiile de acest gen au scăzut.
„Criza e peste tot. Cei care au venit din străinătate au fost puţini şi şi-au rezolvat mai mult problemele cu moştenirile şi administrarea apartamentelor pe care le aveau deja în proprietate”, afirmă
Corneliu Timofte. Interesul a fost mai mare pentru terenurile care înconjoară Botoşaniul.
„Ei au acolo un salariu de 1.500-2.000 de euro, pentru cei care sunt de mai mult timp în străinătate, şi când vin aici e mai convenabil să cumpere un teren. Preţul pe metru pătrat ajunge şi la opt euro şi cu salariul de pe trei sau patru luni de muncă achiziţionezi uşor un teren de 1.000 de metri pătraţi”, explică a
dministratorul agenţiei imobiliare.
Chiria ia locul ratei la bancă
Noua tendinţă în lumea imobiliară este închirierea apartamentelor. În Botoşani, chiriile se învârt în jurul sumei de 100-150 de euro pe lună şi aparent sunt mult mai avantajoase decât o rată la bancă de 200 de euro pe următorii 25 de ani.
„Familiile tinere, în care a apărut şi un copil, aleg să se despartă de părinţi şi se duc în chirie. Au făcut o piaţă bună pentru chirii. Noi intermediem 7-8 pe lună”, spune
Corneliu Timofte. După cum merg lucrurile, se poate afirma că este o afacere bună pentru fiecare dintre părţile implicate. Chiriaşii care îşi găsesc un loc unde să stea până când îşi vor cumpăra un apartament, agenţiile imobiliare care intermediază căutările şi proprietarii, care majoritatea sunt stranieri. Ei aleg această variantă pentru a scăpa de cheltuielile cu întreţinerea imobilelor şi pentru a face un ban în plus.
„Avem opt apartamente la care ne ocupăm de colectarea chiriei pentru proprietarii care muncesc în afară. Lunar luăm banii, ne oprim comisionul şi le punem banii mai departe pe card”, afirmă
Timofte.
Apartament de 120.000 de euro
Cele mai scumpe apartamente din oraş ajung la 140.000 de euro pentru o casă cu două etaje şi 800 de metri pătraţi teren în jurul ei şi 120.000 de euro pentru un apartament de cinci camere pe strada Cuza Vodă. Cel mai ieftin imobil este de 9.000 de euro în zona Parcul Tineretului cu o suprafaţă de aproape 40 de metri pătraţi.
Elsa ŞEICA