Municipiul Botoșani a suferit dintotdeauna la partea de infrastructură rutieră, pe lângă multe alte lipsuri care nu vor fi amintite acum. Autoritățile și botoșănenii deopotrivă se mândresc cu faptul că respiră cel mai curat aer din România...și cam atât. Într-un top recent, municipiul Botoșani se afla pe primele locuri în lista orașelor în care NU se merită să trăiești.
La toate astea se adaugă uriașul disconfort cauzat de SC Nova Apaserv SA în urma intervențiilor la rețeaua de apă. Din cauza problemelor financiare ale societății, locurile în care au fost intervenții au rămas nerefăcute, spre disperarea botoșănenilor din zonă.
Aproape din fiecare cartier al orașului s-au ridicat nemulțumiri ale oamenilor, către Primărie, Nova Apaserv sau Consiliul Județean. Mai mult către Primărie, botoșănenii nefăcând distincția între Primărie și Consiliul Județean care este acționarul majoritar la operatorul de apă și canalizare.
S-a ajuns la un total de aproape 100 de gropi în municipiu cauzate de avariile de la apă. Vineri după amiază primarul Cosmin Andrei, principala țintă a oamenilor pentru disconfortul creat, a avut o întâlnire cu Conrec (compania care readuce carosabilul la starea inițială) și Nova Apaserv (operatorul răspunzător de dezastrul creat pe străzi).
„Cei de la Conrec au promis că intervin astăzi și remediază într-o primă etapă 15 avarii, dincolo de problemele financiare pe care le au cu cei de la Apă. În acest moment se lucrează pe col. Tomoroveanu. Așa cum mi-au promis, se țin de cuvânt și reparăm strada unde au fost două intervenții, plus asfaltul afectat și continuăm cu cele mai vechi avarii din oraș pe care le are Nova Apaserv și care provoacă un disconfort foarte mare. Au început botoșănenii să le cunoască. Toți vin la Primărie rugându-ne, solicitându-ne, amenințându-ne să reparăm carosabilul, în locul acestei societăți.”
Cosmin Andrei, primar
În urmă cu câteva luni, pe când director la Nova Apaserv era Gabriel Cîrlan, Primăria a încercat să intervină să repare gropile abandonate și să recupereze cheltuielile de la compania de apă, ulterior.
Din punct de vedere legal, acest lucru, pe atunci, nu a fost posibil.
„Nu am ajuns la un numitor comun, mi-au spus colegii că ar trebui o modificare de regulament, lucru care se întâmplă în acest moment, venim cu o modificare astfel încât să sancționăm compania dacă nu se conformează avizului de spargere eliberat, cu termene foarte clare. Această modificare este în dezbatere publică în acest moment.”
Cosmin Andrei, primar
Nerespectarea termenelor duce la preluarea intervențiilor de către Primărie, iar costurile să fie transferate către operatorul de apă.
Societatea Nova Apaserv a încasat și o serie de amenzi de la Primărie, prin Poliția Locală pentru numeroasele tranșee din oraș. Sancțiuni pe care le-a achitat, fără a fi contestate.
„În 2021 anul acesta, am aplicat amenzi doar în mai și iunie, am așteptat să ieșim din sezonul rece, au fost în total aplicate 9 sancțiuni în valoare totală de 9.600 de lei. Anul trecut, pe tot anul de 12 luni au fost doar trei sancțiuni cu amendă în valoare totală de 6.500 de lei. Botoșănenii sunt nemulțumiți și pe bună dreptate, orașul Botoșani nu a arătat niciodată atât de rău din cauza intervențiilor efectuate de Nova Apaserv și abandonate. Dacă anul 2020 a fost un an al pandemiei Covid 19, anul 2021 pare a fi un an al tranșeelor și al gropilor care au apărut peste tot în oraș.”
Liviu Toma, viceprimar
Motivul pentru care Conrec a refuzat să mai repare în urma intervențiilor echipajelor Nova Apaserv a fost cauzat de facturile restante pe care compania nu le-a mai achitat către firma privată.
Recent a fost semnat un act adițional la contract și s-a ajuns la agreerea și a unei reeșalonări a datoriei.
„Avem un act adițional la contractul semnat cu Conrec și, clar, toate intervențiile din urmă, ei le vor reface. La col. Tomoroveanu au fost și dl director Ștefan și dl primar Andrei, au stabilit fiecare ce are de făcut și de acolo, începem să le refacem în cea mai mare urgență. Asta e singura condiție: ca ei să intervină pe lucrări. S-a făcut grafic de reeșalonare pe datoriile existente, plus actul adițional la ceea ce fac în continuare. Colaborarea cu Primăria există, de asta s-au întâlnit pe col. Tomoroveanu ca să vadă exact ce are de făcut Primăria și ce cade în sarcina noastră ca și reparații în urma avariilor și de acolo plecăm, în cel mai scurt timp să le remediem. Dar asta ține în cea mai mare parte de partenerul nostru.”
Dan Ionescu, consilierul directorului Nova Apaserv
Echipele Conrec au început să intervină prioritar în zonele mai grav afectate din municipiu, pentru a remedia toate deficiențele din carosabil care trenează de mai bine de un an de zile.
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024