Sâmbătă spre amiază, la Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani s-a consumat primul vernisaj din acest an.
Peste 30 de creatori au adus în fața publicului mai bine de 70 de lucrări în cadrul Anualei artiștilor botoșăneni, eveniment organizat sub marca Societății Culturale ”Expo-Art” Botoșani.
Organizatorii au așezat pe simeze și lucrări ale celor doi mari artiști dispăruți dintre noi: Corneliu Dumitriu și Aurelian Antal.
Numerosul public prezent la vernisajul de la Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” a admirat deopotrivă lucrări ale artiștilor Dănuț Aconstantinesei, Marcel Alexa, Aurel Azamfirei, Claudia Babii, Silviu Babii, Nadia Bîrlădenu, Cristian Bîrzoieș, George Burlacu, Rodica Cojocariu, Ana Coșereanu, Cezar Dron, Mirela-Anca Gavriloaie, Florin Grosu, Talida Grunzac, Victor Hreniuc, Mariana Hultoană, George Huivan, Lila Lungulescu, Doina Maxin-Relenschi, Elena Mateiuc, Maria Claudia Mitră, Veronica Mocanu, Dan Mocrei, Ioana Gina Poleac, Gianina Pralea, Anca Sofian, Carmen-Ștefania Suceveanu, Liviu Șoptelea, George Șpaiuc, Elena Șurghin, Petronela Țurcanu, Ana Roua Vasilescu, George Zamșa, Ioan Zobu.
Pictură pe pânză, artă decorativă, dar și fotografie, grafică, sculptură, instalație, icoană pe sticlă, mozaic. Peisaj, portret, pictură abstractă sau îmbrăcată în subiecte mai mult sau mai puțin convenționale, lucrări așezate cuminte în forma ”pură” a picturii, altele dezvăluind perspective academice sau moderne.
Chiar dacă afișul expoziției prezintă artiștii într-o ordine alfabetică, lucrările de pe simeze reușesc să ierarhizeze, într-o invizibilă scară valorică, o anume construcție artistică. Nu putem să nu remarcăm, de pildă, semnătura pictorului Corneliu Dumitriu, care aduce de fiecare dată poate cele mai recognoscibile lucrări din orice galerie.
La fel cum atrage atenția o lucrare de Victor Hreniuc, în care culorile – de la verde la gri - într-un amestec rupt doar de câteva străfulgerări de lumină, constituie ”tonul” întregului tablou. Jocul dintre culoarea verde, compactă, densă, și coloritul cald, suav, al unui cer umbros ca o ceață umedă, creează o gamă cromatică nu doar complexă, ci și armonioasă și plăcută privirii.
Sunt pe simezele de la Galerii lucrări-meditație, lucrări-simfonie sau tablouri-rugăciune, fie că vorbim despre păsări sau flori, despre icoană sau peisaj urban. Culorile lui George Șpaiuc, de pildă, experiența îndelung probată în atelier sau cu șevaletul în natură, știința construcției unei compoziții – fie că ne oferă un peisaj urban sau o natură moartă – reprezintă în orice expoziție un model de artist pentru confrații mai tineri.
Sau, în tablourile lui Aurel Azamfirei, remarcăm bogăția coloristică, chiar fără a contrasta în diversitatea de tonuri.
Se spune că, pentru un pictor, un buchet de flori nu reprezintă o simplă sau fidelă compoziție decorativă. Florile, vasul, masa, textura lemnului sau fructele împrăștiate se împletesc reciproc pentru a lăsa să pătrundă viața în tabloul final. Or asta nu înseamnă doar a reproduce cu fidelitate volumele, liniile, culorile. Ci mai ales de a transmite privitorului o anumită percepție personală, o atitudine individuală a creatorului față de obiecte, chiar sentimente și gânduri.
Liviu Șoptelea completează panoplia Anualei... cu lucrări de grafică de dimensiuni apreciabile, ce își dezvăluie menirea de a echilibra coloristic, pe de o parte, expoziția, dar și de a adăuga evenimentului valoarea simbolistică necesară.
”Ne aflăm la o nouă ediție a Anualei, mulțumim tuturor artiștilor care au răspuns invitației noastre de a participa la această ediție. Avem oameni noi printre noi. Un nou botoșănean, George Zamșa, care este prezent în expoziție cu lucrări decorative de sticlă-metal. Și o studentă absolventă, fostă elevă a Liceului de Artă din Botoșani, este vorba despre Mariana Hultoană. Dar și o altă absolventă a Liceului de Artă din Botoșani, Elena Mateiuc, pe care o mai așteptăm să expună alături de noi”, a precizat Liviu Șoptelea, curator al evenimentului.
Ana Coșereanu, la rândul său curator al expoziției, a apreciat începutul promițător pe care Anuala... îl constituie pentru un an care se anunță rodnic pentru artiștii botoșăneni.
”Ne-am obișnuit să fim ca o familie fie aici, la Galerii, fie la Colecția de Artă. Astfel că și vernisajul de astăzi va fi unul pentru suflet. Sper că această Anuală este un început promițător, pentru că așteptăm un an bun, în care fiecare să poată duce la îndeplinire cele mai ascunse dintre vise, să le transforme în realitate. Un an în care să ne fiți alături la toate evenimentele pe care le organizăm, pentru faptul că un muzeu, o galerie fără public nu își justifică existența”, a menționat Ana-Elisabeta Coșereanu.
Un eveniment de bun augur, spune și pictorul Victor Hreniuc, artistul precizând pentru publicul din Galerii că ”această expoziție reflectă continuitatea pictorilor botoșăneni, mai ales că apar nume noi, astfel că sperăm ca evoluția să fie și mai bogată”.
Dincolo de momentul festiv, sărbătoresc al vernisajului, dincolo de cuvinte, aprecieri și fotografii, artistul se consumă și își consumă existența pentru a oferi publicului povești în culoare, fie că vorbim despre pânză, sticlă sau lemn.
”Arta plastică are un mare beteșug: costă gologani”, spunea pictorul Nicolae Tonitza în urmă cu 85 de ani. Un adevăr valabil atunci ca și astăzi, dar mai ales într-o societate care își marginalizează creatorii ori îi validează doar pe ”simezele” rețelelor sociale atât de ofertante de o vreme. La rândul său apăsat de grijile materiale, Nicolae Tonitza cunoștea drumul lung și chinuitor până ca pictura să ajungă nu doar în galerii, ci și în mâna unui colecționar, de la odaia spațioasă, cu geamuri mari, ”prin care lumina să pătrundă abundent, ca într-o seră”, și până la exercițiile zilnice, oră cu oră, ani întregi de-a rândul, un capital risipit pe materialele care ”au ajuns la prețuri năzdrăvane”.
Destinul unui artist se împlinește atunci când ajunge în universul intim al iubitorului de frumos. Fie în colecții particulare, fie în muzee sau galerii. Un punct final necesar care de multe ori devine și un barometru al societății la un moment dat.
Anuala artiștilor botoșăneni poate fi admirată în Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” până pe 22 ianuarie 2022.
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Alegeri Prezidențiale 2024 – Diaspora română se mobilizează
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024