Sâmbătă, 11 martie 2023, pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani a fost o adevărată explozie de culoare. ”Arta... la feminin” a fost prilej de primăvăratice primeniri spirituale, de (re)întâlniri culturale, dar și de o necesară reamintire că ”eternul suflet feminin” este și va fi mereu creator de frumos.
Mai bine de 80 de artiste și-au prezentat lucrările în fața publicului din Galerii. Varietatea de teme, de genuri artistice, de individualități și maniere stilistice a contribuit la realizarea unei expoziții generoase ca ofertă, artistele având deopotrivă prilejul de a interacționa cu privitorii din Galerii.
Cu studii de artă ori încă în marginea unor mari sau mici experiențe picturale, în umbra unor maeștri sau formate în intimitatea propriilor ateliere, ignorând curente trecute sau actuale, nu de puţine ori bazându-se doar pe instinct artistic și fidele unor individualități cultivate în ani și ani de pensulă, artistele sunt în primă și în ultimă instanță un barometru al societății, fie ea artistică sau nu, fie ea liberă de preconcepții sau încă tributară unor aprige judecăți.
Nu putem să nu remarcăm, în multe dintre lucrările prezente pe simezele din Galerii, spiritul lucid și pătrunzător, de pe o parte, dar și fantezia feminină, de cealaltă parte, elemente care fac din opera de artă ceea ce marii maeștri numesc ”oglindirea în alter-ego”.
Găsim în ”Arta... la feminin” armonii cromatice inteligent susținute, în tonuri fine sau tușe pline de forță. Lucrări în cromatică expresivă sau discretă, odihnitoare și caldă, dar și obsedantă și viguroasă. Diversitatea stilurilor, a temelor abordate, varietatea suporturilor și a materialelor folosite, precum și alăturarea diferitelor instalații, unele la limita inovației, asigură suflul nou, proaspăt al expoziției.
”Femeile sunt iubite mai ales atunci când știu să aducă frumosul pe lume. Fie că frumosul înseamnă un copil, fie că frumos înseamnă o casă, fie că frumos înseamnă o lucrare de artă. Frumosul este întotdeauna apanajul unui suflet curat și întotdeauna este cel care dăruiește lumina lumii. Dumnezeu a făcut lumea, oamenii duc mai departe frumosul. De data aceasta e o expoziție un pic mai altfel, care îmi dă emoție, deși a ajuns la a patra ediție. Am pornit acum patru ani cu colegul Liviu Șoptelea, care s-a gândit că femeia trebuie prețuită și pentru arta pe care o face. În acest context am purces la această treabă, la această Artă la feminin, despre care nu am știut cum va fi apreciată, cât succes va avea, dar vedem că an de an lucrurile se îmbunătățesc”,
Ana Coșereanu, curatorul expoziției
Potrivit celor precizate de Ana Coșereanu, la această a patra ediție, cu participare națională, cum au fost și cele anterioare, participă foarte multe artiste din noua generație, ”ceea ce înseamnă că arta își schimbă valul și orientările și modalitățile de tratare a subiectelor abordate”.
Partea a doua a evenimentului a fost dedicat muzicii și poeziei. George Zamșa, de la Fundația Eco-Patrimoniu Botoșani, a prezentat un performance liric inspirat din operele de artă, un concept de ”poezie nescrisă”.
”Poezia nescrisă înseamnă că, la o anumită stare sau la anumite lucrări, la un anumit eveniment, cineva poate să creeze în vers clasic un poem care să exprime o stare de fapt”,
George Zamșa, Fundația Eco-Patrimoniu Botoșani
În cadrul expoziției, Fundația Eco Patrimoniu a oferit și cinci premii artistelor: Cornelia Gherlan, Eugenia Goraș, Georgeta Gheorghiu, Victoria Țăroi și Elena Felicia Selejan.
Vernisajul a beneficiat și de miniconcert de clarinet susținut de Gabriel Graur (Filarmonica ”George Enescu” Botoșani) și Victor Ilaș (Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani). Cei doi au oferit două momente muzicale: Allegro dintr-o Sonată de Benedetto Marcello și un fragment din Opera ”Cenușăreasa”, de Gioachino Rossini.
Pe simezele expoziției ”Arta... la feminin” sunt expuse lucrări de pictură, grafică, tapiserie, artă decorativă, artă textilă și fotografie realizate de: Ana Alexoaie-Conachi, Reka Ardojani, Claudia Babii, Maria Luiza Balan, Nadia Bîrlădeanu, Claudia Bódo, Adina Bogdan, Cristi Carmin, Adriana Cănija Popa, Nicoleta Cărare, Miruna Cărăușu, Rodica Cojocariu, Lidia Corladi, Ana Coșereanu, Lavinia Coșovliu, Mihaela Croitoru, Marta Deleanu, Adina Dogaru, Carmen Dordea, Dana Doru, Giorgiana Edel Scutariu, Mirela Anca Gavriloaie, Cecilia Găinaru Oroșan, Georgeta Gheorghiu, Cornelia Gherlan, Eugenia Goraș, Talida Grunzac, Mihaela Guriuc, Mariana Gurincu, Margareta Gyulai Nagy, Ioana Halunga, Angela Hreniuc, Ofelia Huțul, Cristina Iacob, Daniela Iacob, Daniela Isache, Cătălina Emanuela Isai, Maria Koiciu, Anca Larionesei, Adelina Lazăr, Cristina Lihat, Lila Lungulescu, Alina Manole, Iulia Matoschi, Doina Maxin-Relenschi, Rebeca-Emanuella Mănescu, Claudia Miruna Mitră, Sarah-Raluca Miulescu, Veronica Mocanu, Irina Maria Moldovan, Elena Morozan, Viorica Muraru, Oara Larisa Mutu Mindoiu, Gabriela Naftanală-Levențu, Aurelia Necula, Carmen Nicolau, Oana Onciu, Cristina Gloria Oprișa, Irina Pal, Teodora Pavel, Carmen Maria Pâțu, Corina Perianu, Virginia Pișcoran, Ana Platon, Crinela Popescu, Gianina Pralea, Claudia Prelipcean, Denisa Pușcașu, Andra Claudia Riza, Sînziana Romanescu, Oana Sedonia, Elena Felicia Selejan, Anca Sofian, Daniela Stan, Sorina Stînă, Carmen-Ștefania Suceveanu, Ema Szabo, Andrea Szentkiralyi, Valentina Ștefănescu, Elena Șurghin, Maria Tărbuc, Mihaela Tărhună, Lucia Crenguța Telibașu, Mihaela Timofte, Margareta Toderică, Victoria Țăroi, Petronela Țurcanu, Ana Roua Vasilescu, Sabina Voinea, Carmen Voisei și Karmen Zaharia.
Ediția din acest an este dedicată artistei Geta Brătescu (1926-2018). Pictor, fotograf, eseist și scriitor, cu o operă ce include lucrări de grafică, desen, colaj, fotografie și ilustrație de carte.
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024