Pictorul suferă de distrofie musculară şi primeşte o pensie de
300 de lei lunar. Pentru că banii nu îi ajung mai deloc, s-a gândit să vândă câteva dintre tablourile pe care le face. A participat la o galerie şi a reuşit să obţină nişte bani în plus.
Statul, însă, a considerat că trebuie să restituie banii obținuţi, pentru că avut un venit în plus. Aşa că i-a sistat jumătate din pensia pe 8 luni, ca să recupereze 2.000 de lei.
Conducerea Casei Județene de Pensii a explicat însă cum s-a ajuns aici de fapt și anume faptul că botoșăneanul care are 37 de ani ar fi încadrat la invaliditate grad II ceea ce înseamnă pierderea totală a capacității de muncă. Ori, prin contractul de colaborare pe care l-a avut încheiat cu o societate privată, artistul apărea ca fiind persoană care realizează venituri salariale, situație care contravine stării sale medicale.
”Dacă nu apărea declarația 112 nu aveam nici o problemă cu el”, explică
Marius Budăi, directorul executiv al Casei de Pensii care spune că vina este a angajatorului care ar fi trebuit să încheie o convenție civilă în baza OUG 82/2010 și atunci era exceptat de la plata CAS-ului.
Situația poate fi însă soluționată prin modificarea relațiilor contractuale dintre artist și societatea care i-a intermediat vânzarea tablourilor și astfel pictorul ar urma să primească sumele ce i-au fost reținute din pensie.
CITEȘTE:
Botoșăneancă ținută în frig de trei ani de zile de… Poșta Română: Mi-e frică. Pe cuvânt – GALERIE FOTO