Crede în forța frumosului, a artei de a face lumea mai bună. ”Arta trebuie să bucure privitorii și să creeze trăiri mărețe”, spune cu convingerea că, atât timp cât există frumos pe lume, răul nu are cum să învingă.
Viorica Muraru este absolventă a Școlii Populare de Arte Botoșani, secția pictură, profesor îndrumător pictor Victor Hreniuc.
Îşi aminteşte că a prins a picta, timid, prin școala primară. Câțiva ani mai târziu compunea povestioare, poezii, fabule, dar era atrasă și de muzică.
”Plângeam că nu-mi cumpărau ai mei o vioară (lecțiile de vioară le făcea profesorul de muzică, dar doar dacă aveam și instrument propriu). Rețin și că la o oră de desen, domnul profesor Murad Dan mi-a lăudat desenul (”cel mai bun”). Era un măr desenat în două culori, la care eu făcusem întrepătrunderea acestora perfectă și pe ”tovarășul” îl redasem identic. Tot ce găseam (placaje, sticlă, scânduri, coli de hârtie), ”pictam” cu vopseaua în ulei rămasă în tuburile ce mi le dădea doamna doctor Meheș (în biroul căreia îmi petreceam ore în șir privind-o cum pictează). Am avut parte de o copilărie plină de frumos: tata desena, amenaja tot ce ne înconjura într-o estetică de invidiat, mama cânta și dansa (făcuse parte și dintr-un ansamblu artistic), fratele sculpta, o soră iubea și ea vioara. Eram toți cu înclinații artistice, însă doar ca autodidacți”, povestește Viorica Muraru într-un interviu cu Aristotel Bunescu.
După Școala de Arte, situația financiară nu i-a mai permis să continue să picteze, însă a rămas aproape de artă: vizite la galerii, muzee, a colecționat cărți, reviste, albume etc.
S-a întors la prima dragoste târziu.
”După pensionare, la 22 de ani distanță față de când am absolvit, mi-am reluat stângaci și fără prea mari posibilități – și de data aceasta – marea mea dragoste, marele meu refugiu. Când pictez, parcă intru într-o transă, simt că mă transform, parcă nu exist decât ca și minte și mână. Inspir adânc și gata transformarea! Din păcate, după atâția ani mi-am pierdut ”stilul propriu” de care-mi zicea domnul Hreniuc, că îl am. Posibil ca multele filmulețe și imagini de pe unele pagini de internet, m-au ”dezechilibrat”. Văd multe lucrări ce nu mai țin cont de ”regulile de bază în realizarea unei lucrări”. Da, arta trebuie să bucure privitorii și să creeze trăiri mărețe! De aceea, respect tot ceea ține de dedicarea în frumos! Pentru mine, un vers m-a mișcat și m-a făcut să-i simt profunzimea: ”In me la morte, in te la vita mia…” (În mine moartea, în tine viața mea) / Michelangelo, Rime, 37”, mai spune Viorica Muraru.
2023 cum a început?
”Pentru anul 2023, îmi doresc să retrăiesc sentimentele ce le-am avut la vernisajul expoziției de arte vizuale ”Arta…la feminin”, ediția a IV a, la Galeriile de Artă Botoșani, din data de 11 martie. Am avut onoarea să particip cu lucrarea ”Măicuța” alături de nume de valoare, la fel ca și lucrările acestor doamne, pictori în fața cărora mă înclin. Ce-mi mai doresc? Să nu mai existe atâta invidie, răutate între cei ce creează (mai bine sau mai puțin bine). Important este că există acțiune în frumos, iar frumosul/arta nu mai lasă loc de urât, de rău! Avem loc toți pe Pământ”.
(Foto: cristoiublog.ro)
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024