Perioada de suspendare a celor trei angajate din cadrul Secției de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati Botoșani a expirat pe data de 20 octombrie 2023.
Conducerea Spitalului Județean Mavromati s-a întrunit în cursul zilei de vineri pentru a lua o decizie privitoare la relațiile de muncă ale unității cu salariatele în cauză, respectiv asistenta medicală Ramona Baltă, infirmiera Carmen Hilda Saviciuc și nu în ultimul rând doctorița Mariana Pitrop.
În primă fază s-a așteptat raportul final al comisiei de disciplină de la nivelul Spitalului Județean Mavromati care să ajute Comitetul Director în luarea unei decizii, într-o cunoștință de cauză bazată pe analizele amănunțite efectuate de această structură.
Cum membrii comisiei de disciplină nu s-au pronunțat deocamdată, directorii spitalului au adoptat o altă variantă pentru asistentă și infirmieră.
„Asistenta și infirmierea sunt detașate către alte secții ale Spitalului Mavromati, deci nu își mai desfășoară activitatea la Maternitate. Iar doamna doctor a solicitat prin domnul avocat concediu de odihnă, avea de anul trecut și de anul ăsta, o mulțime de zile de concediu, care este legal, până când comisia de disciplină nu-și dă verdictul”,
Monica Adăscăliței, manager Spitalul Județean Mavromati
Concediul de odihnă în cazul doctoriței Mariana Pitrop s-ar întinde până spre finalul anului. Până atunci va exista probabil și o decizie finală a comisiei de dsciplină care, în funcție de analiza efectuată va propune măsuri pentru persoanele care au fost cercetate.
În atenția comisiei au intrat toate persoanele care se aflau de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, deci și doctorița dar și asistenta medicală împreună cu infirmiera.
Propunerile comisiei de disciplină, oricare vor fi ele vor fi aprobate de membrii Comitetului Director, prin vot.
„Și acum eu aștept decizia comisiei de disciplină internă a Spitalului Județean”, a mai arătat șefa de la Mavromati.
Asistenta medicală și infirmiera au fost detașate pe două secții diferite ale Spitalului Județean pentru o perioadă de 60 de zile.
În cazul lor, din informațiile oferite atât de reprezentanții spitalului cât și de familia Alexandrei Ivanov, ar fi existat implicare pentru pacienta care acuza dureri greu de suportat.
Chiar mama Alexandrei a povestit că asistenta Ramona Baltă a stat aproape toată noaptea alături de fiica ei și i-a monitorizat starea generală.
A condus-o în numeroase rânduri la toaletă și chiar a încercat să discute cu medicul de gardă despre faptul că tânăra acuză dureri mari de burtă. În ciuda eforturilor depuse, doctorița ar fi considerat că Alexandra nu constituie caz de urgență pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale, din cauză că nu ar fi prezentat hemoragie externă.
Iar infirmiera, prin prisma atribuțiunilor de serviciu nu ar fi putut interveni din punct de edere medical în niciun fel.
Între timp sunt în desfășurare alte două anchete care vizează decesul pacientei Alexandra Ivanov, una a Colegiului Medicilor Botoșani și o alta, pe linie penală a procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.
La Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) inspectorul delegat de procuror a efectuat două noi audieri în cursul acestei săptămâni, respectiv două angajate de la Maternitate care au intrat în gardă în dimineața zilei de 18 august, când a murit Alexandra.
De această dată, la audieri, pe lângă reprezentanții legali ai familiei Ivanov, la audieri au luat parte și avocații Spitalului Județean Mavromati.
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024