Botoșaniul deschide o nouă filă în seria activităților dedicate poetului național Mihai Eminescu, organizate atât în ianuarie, luna nașterii geniului poeziei românești cât și în vară, în preajma zilei de 15 iunie.
Astăzi la Memorialul Ipotești a avut loc conferința de deschidere a Zilelor Eminescu care au loc la Botoșani de mai bine de 30 de ani, cu implicarea acestei instituții aflată sub coordonarea Consiliului Județean.
În anul 2024 ediția din iunie a Zilelor Eminescu se desfășoară în perioada 12 – 16 iunie fiind organizate de Memorialul Ipotești – Centrul de Studii Mihai Eminescu cu sprijinul Ministerului Culturii prin programul „Cultură scrisă” și al Consiliului Județean, partenerii principali fiind Primăria Botoșani și Teatrul Mihai Eminescu.
Un element de premieră este faptul că anul acesta activitățile culturale sunt finanțate printr-un proiect cu finanțare ministerială, cu o valoare de peste 99.000 de lei.
Dănuț Huțu, director Direcția de Cultură
„Mă bucur de faptul că după o lungă perioadă Ministerul Culturii înțelege să finanțeze evenimentele culturale de la Ipotești, nu doar în perioada în care Memorialul s-a aflat strict sub coordonarea Ministerului Culturii. Cred că e un gest important pe care-l face Ministerul Culturii pentru Memorialul Ipotești ca instituție publică din Botoșani și din România”,
Mai mult decât atât s-a ajuns la o concluzie definitorie asupra modului în care obișnuiau să aibă loc aceste evenimente culturale care aveau un impact mai redus la public.
A fost regândită strategia prin care poezia își face loc către inimile publicului.
Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipotești
„Pentru ediția din 2024 organizatorii au propus un nou concept care include festivalul de debut, târgul de arte și carte și gala de decernare a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu Opus Primum. Festivalul de debut se va desfășura în perioada 12 – 15 iunie la Memorialul Ipotești iar spectacolele de lectură a poeților debutanți vor avea loc zilnic începând cu ora 20:30 pe esplanada Cinematografului Unirea”,
Festivalul de debut se află la a doua ediție și practic, în linii mari, înseamnă promovarea poeziei într-un mod inedit, în locurile publice.
Până duminică, la Botoșani, poeziile poeților debutanți vor înfrumuseța Pietonalul Unirii. Pentru că și Eminescu obișnuia să dea viață versurilor proprii, în locuri publice.
Iar Zilele Eminescu sunt despre Eminescu.
Cosmin Perța, coordonator activități festival
„Avem această figură a lui Mihai Eminescu, un poet care a avut cel puțin în ultimii 30 de ani o imagine precară, în sensul în care după moștenirea din comunism în care era poetul impus, Eminescu a trebuit redescoperit ca să-l îndrăgim și să-l iubim cu adevărat, să-l înțelegem cu adevărat. Și mă bucur că putem să facem ateliere de performance, pentru că Mihai Eminescu era un performer”,
Marele poet avea metode inedite de a face un poem să fie viu, pentru cei din fața lui. Recita în contexte mai puțin oficiale, în baruri.
Cosmin Perța, coordonator activități festival
„E un lucru care ne lipsește. Recităm poezia ca la școală și atunci o recită actorii, uneori se duc foarte mult în zona cealaltă, de emfază. Care și ea poate să fie stricătoare, dacă pot să spun un cuvânt din vremea aceea. Prin urmare trebuie găsit un echilibru, iar eu și Iulian Morar asta facem, de câțiva ani. Avem o scenă în București, în club Control, se numește «Swords» în care facem « spoken word», este un termen pe care nu-l putem traduce cu acuratețe în limba română din păcate. Dar este un termen care vorbește despre modul în care poți să vibrezi un text poetic astfel încât să devină mai puternic decât dacă l-ai citi de pe hârtie”,
Prezență scenică, retorică sau oratorie sunt lucruri care se învață pe parcurs, a continuat poetul Cosmin Perța care susține că poeții tineri ca să devină performeri au nevoie ca textul poetic să fie dus într-o zonă mai captantă și să prindă la public.
Cosmin Perța, coordonator activități festival
„Premiul Eminescu este cel mai important premiu de debut. În momentul în care ai premiul acesta atașat CV-ului, viitorul tău în poezie e cumva nu asigurat, dar e cumva limpede pentru cei care te urmăresc. Și eu cred că poeții tineri, dincolo de faptul că scriu poezie bună, pentru că este foarte multă poezie bună la noi în țară în momentul de față și mă bucur pentru lucrul acesta, dar trebuie să învețe să și-o prezinte publicului”,
În jur de 20 de tineri poeți s-au înscris în concursul pentru Premiul Eminescu Opus Primum care se acordă din 1999.
Sâmbătă, pe data de 15 iunie se va anunța numele celui care va câștiga premiul pentru debut în 2024, într-un eveniment care va fi organizat la Memorialul Ipotești.
În cadrul Zilelor Eminescu, ediția 2024 sunt implicate și numeroase școli și licee dar și trupe de teatru ale elevilor.
Mai multe detalii în materialul video de mai jos
ASTĂZI: Protest tăcut la Muzeul Județean pentru salarii
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Harta șpăgii din spitale, procent ridicat la Botoșani – CLASAMENTUL
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Un italian recunoscător a fost premiat pe scena teatrului: S-a spart zidul tăcerii – VIDEO
Oana Sava
Jan 15, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
ACUM: „Te Deum” la Uspenia pentru marele poet Mihai Eminescu – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile