Biserica ortodoxă sărbătoreşte astăzi, 25 martie, Buna Vestire. Mai multe locaşuri de închinăciune din Moldova îmbracă straie de sărbătoare.
În această zi, Biserica ortodoxă celebrează vestea adusă Fecioarei Maria de Arhanghelul Gavril că-l va naşte pe Iisus. Sărbătoarea, la câteva zile după echinocţiul de primăvară, este şi ziua când sosesc rândunelele, se dezleagă limba păsărilor şi cucul cântă pentru prima dată în an.
Buna Vestire este una dintre cele patru mari sărbători închinate Maicii Domnului şi este marcată cu exact nouă luni înainte de Crăciun, momentul naşterii lui Isus.
Buna Vestire le aminteşte credincioşilor de momentul în care Îngerul Domnului, Arhanghelul Gavril i-a apărut Fecioarei Maria şi i-a spus: „Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri şi Sfântul Care Se va naşte din tine Fiul lui Dumnezeu Se va chema”.
Sfinţii Părinţi ai Bisericii creştine spun că în aceste cuvinte este dovadă lămuritoare a Sfintei Treimi, Tatăl cu puterea Sa cea dumnezeiască, Fiul lui Dumnezeu întrupat în pântecele preacuratei Fecioare Maria şi Duhul Sfânt care se pogoară asupra ei, iar momentul Bunei Vestiri este începutul mântuirii oamenilor.
Icoana Bunei Vestiri este pictată în toate lăcaşurile de cult ortodoxe pe uşile Împărăteşti.
25 Martie este ziua închinată mamei creștine, deoarece Maica Domnului întruchipează modelul ideal de mamă.
Fecioara Maria deține toate virtuțile și valorile pe care o mama trebuie sa le aibă.
”La mulți ani, tuturor femeilor creștine! Dumnezeu să binecuvânteze și să dăruiască fiecărei femei creștine - mamă curajul, credința, gingășia, inteligența, responsabilitatea, răbdarea si înțelepciunea pe care a avut-o Maica Domnului, Preacurata, Preabinecuvântata”,
Pr. Teodor Ciurariu
Astfel, astăzi este hram la Mănăstirea Sihăstria Voronei, din judeţul Botoşani, dar și la Biserica "Buna Vestire", din municipiul Botoșani.
Biserica „Buna Vestire“ din municipiul Botoşani a fost înfiinţată în luna mai 1995, ctitorul său fiind părintele Emilian Hrubaru, care s-a stins din viaţă în 2002. Lucrările au fost continuate de preotul Dan Afloarei. Iniţial, biserica a fost construită din lemn, însă între timp în acelaşi spaţiu a fost ridicată biserica din cărămidă. Aceasta a fost finisată atât la interior, cât şi la exterior, având nevoie doar de pictura interioară.
Biserica mănăstirii Sihăstria Voronei a început a se zidi în anul 1857, având ctitori un grup de șase călugări în frunte cu monahii Ioanichie și Mardarie. Stareț al mănăstirii Vorona era arhim. Iosif Vasiliu (1853-1876), care primise poruncă pentru aceasta de la domnitorul Moldovei, Mihail Sturdza. Biserica a fost sfințită în anul 1865, martie, 25 de către PS Arhiereu Chesarie Sinadon, având hramul Buna Vestire, ulterior primind și al doilea hram: Duminica Tuturor Sfinților. Biserica a fost terminată în anul 1876. Din punct de vedere arhitectural, biserica este o combinație de plan dreptunghiular. Originalitatea ei este dată de cele trei abside marcate de câte patru coloane. Pridvorul, exonartex, de lemn s-a adăugat ulterior. Locașul este încoronat cu trei turnuri de lemn care nu se asamblează armonic cu întregul. În dreptul altarului, pe peretele exterior nordic, pictorul Gavrileanu a refăcut scena "Judecata Viitoare" în anul 1990, scenă pictată de Vasile Scarlat în anul 1930.
Pictura interioară a fost executată în ulei, stil neo-bizantin, într-un interval de 15 ani (1861-1876), de schimonahul Vladimir Machidon, viețuitor în această mânăstire, pe când avea vârsta de 100 ani. A fost restaurată în cea mai mare parte în anul 1945 de pictorul Dumitru Simon.
Catapeteasma posedă o bogată sculptură, fiind împodobită cu stâlpi sculptați și diverse ornamente.
În fața catapetesmei, pe peretele din stânga este reprezentată "Legea Veche", printr-o femeie ce ține în mână o cruce necompleta în formă de "T ", iar pe peretele din dreapta e reprezentată "Legea Nouă ", printr-o femeie ce ține în mână o cruce completă. Este cea mai completă și ingenioasă reprezentare a "Legii Vechi și Noi", unică în bisericile acestui județ.
Icoana Maicii Domnului din față catapetesmei se deosebește de icoanele de același fel ce le întâlnim în iconografia ortodoxă. Această deosebire constă în faptul că Maica Domnului din această icoană nu ține în brațe pe Pruncul Iisus, ci îl duce de mână. Prin originalitatea ei, această icoană este unică în țara noastră. Catapeteasma și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de Mână, sunt înscrise în Patrimoniul Național.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Botoșăneni AMENDAȚI de polițiști după ce au sunat la 112
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
ACUM: Depunere de jurământ în plenul județean - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
S-a votat: Primăria organizează petrecere de Revelion cu spectacole în stradă
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
ACUM: Ședință la Municipiu, consilierii și-au suflecat mânecile, liberalii puțin dezumflați
Gabriela Erdic
Nov 28, 2024