Prezență numeroară astăzi la mormântul elevului erou.
Asociațiile „Scut botoșănean” și „Happy” au organizat, astăzi, la mormântul elevului Mugur Iulian Călinescu, o slujbă de comemorare și o lecție de istorie, despre lupta acestuia împotriva regimului comunist.
Au fost prezenți la eveniment inspectorul școlar general Ada Macovei, adjunctul Bogdan Suruciuc, profesori, dar și zeci de elevi ai Colegiului Național “A.T.Laurian”, Colegiului Național “Mihai Eminescu” și ai Seminarului Seminarul Teologic „Sf. Gheorghe” Botoșani.
Am subliniat importanța luptei pentru dreptate, adevăr și libertate și că uniți pentru scopuri comune, suntem mult mai puternici. Elevul martir Mugur Iulian Călinescu a fost prins de securitate, când scria mesaje anticomuniste, fiind trădat de colegi.
Le transmit elevilor, îndemnul de a-și urma idealurile, de a-și alege cu grijă grupurile de prieteni și de a crede în bine, frumos, adevăr, prietenie. Felicitări organizatorilor și mulțumiri tuturor participanților! Soarele ne-a încălzit inimile și ne-a mângâiat, ca și cum, din Cer, un Erou ne urmărea”,
a transmis Ada Macovei.
Născut pe 28 mai 1965, Botoșani, Mugur Călinescu a murit când nici nu împlinise 20 de ani. Era elev în clasa a XI-a la Liceul "A.T. Laurian" când a fost arestat pentru că, după o vizită a lui Nicolae Ceauşescu, scrisese pe clădirile din Botoşani lozinci anticomuniste ("Vrem sindicate libere", "Vrem libertatea cuvântului", "Jos Ceauşescu"). A fost îndelung anchetat de Securitate.
Timp de mai multe săptămâni, organele locale ale Ministerului de Interne, susţinute şi de Miliţia şi Securitatea din judeţul vecin (Suceava), au declanşat operaţiunea "Panoul", răscolind Botoşaniul în căutarea "teroristului" care "atentase" la valorile regimului comunist. După o lună de zile de la demararea acţiunii de prindere a făptaşului, Mugurel Călinescu este arestat în timp ce scria un mesaj pe un panou, de către o patrulă compusă dintr-un miliţian şi un securist.
Au urmat sute de ore de anchetă la Securitatea din localitate, deschiderea unui dosar de urmărire informativă – DUI, sub numele de cod "Elevul", şedinţe de prelucrare la şcoală, ameninţări cu exmatricularea şi şcoala de corecţie.
La doi ani de la debutul anchetei, în noiembrie 1983, adolescentul rebel al Botoşaniului este diagnosticat cu leucemie, iar după alţi doi, la data de 13 februarie 1985, moare într-un spital din Iaşi.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Poliția în secțiile de votare: Bețivi și patroni de baruri plini de zel amendați în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
PREZENȚA la urne: CÂȚI botoșăneni au votat până la ora 12:30
Oana Sava
Nov 24, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Deputatul Marius Budăi a votat la Curtești alături de soție – LIVE
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024