Dacă ai un câine în curte ești obligat să respecți o serie de norme pe care legislația le impune.
Legislația în vigoare prevede limitarea mișcării câinilor ținuți în aer liber, măsură pentru care trebuie folosite anumite mijloace. Printre acestea se află și lanțul confecționat din zale metalice, care trebuie să aibă o lungime minimă, prevăzută în normele pentru aplicarea legii privind protecția animalelor.
Măsurile necesare în vederea asigurării condiţiilor de bunăstare şi protecţie a animalelor sunt incluse în Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor.
Astfel, deținătorii de animale trebuie să le asigure acestora, în funcție de nevoi, un adăpost corespunzător, hrană și apă, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție și asistență medicală, scrie Avocatnet.ro.
Spre exemplu, cuștile utilizate pentru adăpostirea câinilor trebuie dimensionate în funcţie de talia animalului, oferindu-i acestuia posibilitatea de a sta în picioare şi de a se întoarce. Totodată, pentru câinii care sunt legaţi, zgarda trebuie să fie confecţionată dintr-un material care să nu fie dăunător sănătăţii animalului și să fie concepută astfel încât să nu existe riscul de strangulare.
În plus, legislația în vigoare stabilește și câteva mijloace ce trebuie folosite pentru limitarea mișcării câinilor ținuți în aer liber. În primul rând, este vorba despre un lanţ confecţionat din zale metalice, ce trebuie să aibă o lungime minimă de 2 m. Lanţul trebuie ancorat la punct fix sau pe un cablu metalic şi prevăzut la extremităţi cu dispozitive de tip "vârtej".
Tot în același scop, stăpânii trebuie să le asigure câinilor ținuți în curte un padoc împrejmuit, cu o suprafaţă minimă de șase ori mai mare decât cea a cuştii. Acesta trebuie împrejmuit astfel încât să nu permită evadarea câinilor.
Practic, acestea sunt singurele metode folosite pentru limitarea mişcărilor câinilor ţinuţi în aer liber, utilizarea altora fiind interzisă de Legea nr. 205/2004.
De altfel, de respectarea prevederilor actului normativ menționat sunt responsabile persoanele împuternicite din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, din Ministerul Afacerilor Interne, precum şi din cadrul unităţilor aflate în subordinea acestora.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Meteorologii au prelungit CODUL GALBEN de ceaţă şi polei : Vizibilitate tot mai scăzută
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Blocada de seară: Amenzi pentru drifturi și viteză, polițiștii au răscolit puțin și barurile
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Se caută doi tineri medici pentru Urgențe, candidații dau examenul la Iași
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Jandarmii botoșăneni, la ceas de bilanț: Mii de amenzi date, an cu o sumedenie de misiuni
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Panouri publicitare dezafectate din mai multe zone ale orașului
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile