Există și situații în care elevii care beneficiază de bursă pot rămâne fără ele, întrucât nu respectă condițiile impuse de lege.
Bursa tehnologică, în valoare de 300 de lei se va acorda elevilor din învățământul tehnologic și se poate cumula cu cea socială și la alegere între cea de merit sau de excelență olimpică I / II, potrivit proiectului de ordin publicat pe 25 august 2023, în dezbatere publică. Astfel, un elev care se încadrează în toate aceste situații poate primi până la 1.300 de lei pe lună față de 700 de lei, cât primește pe actualul ordin de ministru. Până acum, acest tip de bursă se numea profesională, valora 200 de lei pe lună și se acorda elevilor din învățământul profesional. Aproape 100 de mii de elevi au primit bursa profesională în anul școlar 2021-2022. Schimbarea de nume a fost făcută în condițiile în care, potrivit noii legi a Educației apar liceele tehnologice, scrie Edupedu.
Noile criterii de acordare a burselor școlare, care au stârnit reacții vehemente din partea elevilor și părinților, dezbătute online de Ministerul Educației, joi de la ora 14:00.
Bursa tehnologică, introdusă din acest an școlar pentru elevii din învățământul tehnologic valorează 300 de lei pe lună, și reprezintă o “formă de stimulare a participării la învățământul tehnologic”, potrivit proiectului de ordin publicat pe 25 august, în dezbatere. În prezent acest tip de bursă se numește bursă profesională, este în valoare de 200 de lei și se acordă pentru elevii care învață în școli profesionale printr-un program social național. Practic, se modifică numele bursei și crește valoarea cu 100 de lei.
În anul școlar 2021-2022, au beneficiat de burse profesionale 99.342 elevi, potrivit raportului privind starea învățământului preuniversitar.
În prezent, elevii care primeau bursă profesională în valoare de 200 de lei aveau dreptul și la alegere între bursă de merit și performanță dacă se încadrau în ambele tipuri de bursă. Puteau alege bursa cea mai mare ca valoare, adică cea de performanță în valoare de 500 de lei.
De exemplu, un elev cu bursă profesională care se încadra să primească și de merit și de performanță, și ar fi ales-o pe cea de performanță care valora mai mult, putea primi lunar: 200 lei (tehnologică) + 500 (performanță), adică 700 de lei pe lună.
Acum, în noul ordin, bursa tehnologică se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit și cu bursa socială.
Asta înseamnă că același elev ar primi pe noile criterii: 300 de lei (tehnologică) + 300 de lei (socială) + 700 (bursă de excelență olimpică II, unde suma este fixă) / sau 450 de lei de merit, ceea ce înseamnă un total de 1300 de lei sau 1050 de lei.
În cazul bursei de excelență I sumele diferă și pornesc de la 750 de lei până la 3000 de lei, astfel sumele pot fi mult mai mari.
Cea de excelență olimpică se acordă în funcție de premiile câștigate la olimpiade naționale și internaționale și se stabilește pe baza salariului minim net în plată, care e 3000 de lei în 2023.
În plus, elevii pot beneficia şi de alte tipuri de burse, pe bază de contract încheiat cu operatori economici ori cu alte persoane juridice sau fizice sau acordate de autoritățile administrației publice locale. Acestea pot fi cumulate cu bursele provenite de la bugetul de stat.
Este vorba despre bursele care pot fi acordate în învățământul dual. Operatorii economici pot acorda o bursă care să valoreze cel puțin cel puțin valoarea acordată de stat. În acest an, fiind de 300 de lei.
Articolul 35, litera c) operatorii economici care asigură pregătirea practică a elevilor pot acorda o bursă, cel puțin la nivelul celei provenite din fonduri publice pentru învățământul liceal tehnologic și pot finanța alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor.
Prin noul proiect de ordin de ministru privind acordarea burselor elevilor, introduce și un nou criteriu de retragere a bursei tehnologice și care este menționat doar la acest tip de burse: “Dacă elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea mediei generale la purtare sub nota 7 în anul şcolar precedent, bursa tehnologică nu se acordă în primele 3 luni calendaristice din anul şcolar următor”.
Pentru că noua lege a Educației prevede reorganizarea în liceele tehnologice abia în 2025-2026, în anii școlari 2023-2024 și 2024-2025, bursa tehnologică se acordă doar elevilor din învățământul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC.
Potrivit articolului 248, alin 17, “începând cu anul școlar 2025-2026, clasele de învățământ tehnic și profesional, cu durata de 3 ani, reglementat de Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, care funcționează în cadrul școlilor profesionale și liceelor tehnologice, se reorganizează în cadrul liceelor tehnologice”.
Citește articolul integral AICI
Poliția în secțiile de votare: Bețivi și patroni de baruri plini de zel amendați în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
PREZENȚA la urne: CÂȚI botoșăneni au votat până la ora 12:30
Oana Sava
Nov 24, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Deputatul Marius Budăi a votat la Curtești alături de soție – LIVE
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024