În prezent, patronii pot apela la diverse practici pentru a împiedica transparența salarială între angajați. Astfel, pot exista situații în care mai mulți angajați aflați pe aceeași poziție într-o companie să fie plătiți diferit.
Conform Codului Muncii, salariul este confidențial, iar această confidențialitate trebuie asigurată de angajator, scrie Playtech.
Adesea angajatul este cel care semnează clauza în care se obligă să nu divulge salariul. Printre motive se numără diferențele salariale în cazul angajaților, dar și ofertele ce pot veni din partea competitorilor.
Totuși, angajații pe aceeași poziție au salarii diferite, în multe cazuri. Aceste diferențe nu se fac pe criterii obiective, ci doar în urma talentului de negociator al fiecărui candidat. Dar există și situații în care este vorba despre discriminare sau favoritisme.
În cazurile din urmă, angajatorul este cel care ține morțiș la confidențialitatea salariului, pentru a nu risca revolte interne sau prejudicii de imagine.
Dar unii angajatori stipulează în regulamentele interne că divulgarea salariului este o abatere disciplinară gravă. Totuși, pentru a sancționa angajatul, trebuie derulată o cercetare disciplinară.
Clauzele de confidențialitate impun angajatului să nu transmită date sau informații dobândite în timpul executării contractului. Acest lucru se referă la secrete de serviciu sau lucruri interne pe care oamenii din afara companiei nu ar trebui să le știe.
Directiva europeană privind transparența salarială prevede ca statele membre să introducă măsuri de interzicere a clauzelor din contract care limitează posibilitatea angajaților de a divulga informații despre remunerația lor.
Cât de mult poate fi obligat un angajat să nu divulge salariul? Multe clauze de confidențialitate spun că angajatul nu poate divulga remunerația nici după încetarea contractului.
Dacă angajatorul este prejudiciat de faptul că un fost angajat divulgă salariul la ceva timp după ce a părăsit compania, singura modalitate de a își recupera prejudiciul este să îl cheme în instanță.
Ce companie își dorește să cheme un angajat în instanță pe acest motiv, având în vedere că divulgarea salariului unui fost angajat ar putea să scoată la iveală diferențe de salariu discriminatorii? În acel caz, angajatorul ar avea o reală problemă. Așadar, până la intrarea în vigoare a directivei, angajatorul poate să te oblige să ții secret salariul doar pe perioada contractuală.
De precizat este că, la nivel european, femeile câștigă în medie cu 13% mai puțin decât bărbații care presează aceeași muncă. Directiva UE vine pentru a elimina aceste inegalități.
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Post disponibil la farmacia de la „Mavromati”, candidații dau trei probe
Oana Sava
Nov 05, 2024
Bani de la Guvern pentru masa de Crăciun: CINE sunt cei care beneficiază de ajutor
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Botoșănean BĂTUT în propria casă de un adolescent de 15 ani: Un amic a postat filmarea pe internet
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Botoșănean prins BEAT și fără permis în trafic: A fost reținut de polițiști
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024