În prezent există două sisteme de pensionare, unul public și celălalt privat.
În funcție de modul în care aleg să primească venitul lunar, fiecare senior își va primi pensia în iulie 2023 la o dată diferită. Ca urmare, Poșta Română a declarat că va trimite pensiile seniorilor între 1 și 15 iulie, iar cine a optat pentru încasarea pensiei pe cardul bancar o va face până cel târziu pe 12 iulie, scrie Infoactual.
Poșta Română va livra pensiile aferente lunii iulie la domiciliile pensionarilor între orele 13:00 și 15:00. Cei care nu se află la domiciliu își pot ridica drepturile de la ghișeele Poștei în termen de două zile lucrătoare de la ultima zi de plată a lunii.
Pensionarii trebuie să știe că pensia pe luna iulie va fi virată pe card în jurul datei de 12 iulie, dacă aleg plata cu cardul sau în cont curent.
În cadrul pachetului legislativ de încurajare a natalității și de sprijinire a familiilor, statul instituie, pe lângă pensie, o prestație pentru bunicii care au în grijă tineri ai căror părinți s-au mutat la muncă în străinătate. Potrivit unei hotărâri judecătorești, noul ajutor financiar, care va fi în valoare de 480 de lei pe lună, ar urma să fie acordat celor care au grijă de un copil în timp ce părinții sunt plecați.
În prezent, peste 69 000 de copii sunt crescuți de bunici sau de alte rude, deoarece părinții lor sunt plecați la muncă. Până la 11 500 dintre acești copii au părinți care lucrează amândoi în străinătate în căutarea unor oportunități mai mari decât cele pe care le-ar putea găsi acasă.
În plus, aproximativ 7.800 de copii din România au un singur părinte care susține financiar familia lucrând în străinătate, iar cei mai mici copii sunt îngrijiți de neamuri până la gradul patru de rudenie.
Începând din 2022, părinții care se mută pentru a se angaja trebuie să anunțe primăria cu 40 de zile înainte despre persoana care va avea grijă de copiii lor. Sunt rare cazurile în care vecinii au grijă de ei; majoritatea locuiesc cu bunicii sau alte rude.
În România, cei care îndeplinesc anumite cerințe specifice și au contribuit la sistemul de asigurări sociale sunt eligibili pentru o pensie. Vârsta și durata de contribuție la pensie sunt influențate de o serie de factori, inclusiv de planul de pensii la care persoana este legată.
În prezent, în țara noastră există două sisteme principale de pensii: sistemul public de pensii și sistemul de pensii private facultative, cunoscut și sub numele de Pilonul II de pensii private.
Cetățenii români trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a-și exercita acest drept, cum ar fi împlinirea vârstei de pensionare, finalizarea stagiului minim de cotizare, care variază în funcție de sexul și anul nașterii persoanei, și finalizarea stagiului de cotizare la sistemul public de pensii.
(Sursa foto - Capital)
Pompierii botoșăneni au fost chemați în misiune în zorii zilei
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Cursuri de instrumente de la Liceul de Artă la... Sala Polivalentă – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 02, 2024
Roți blocate și mașini RIDICATE de polițiștii locali: Șoferi amendați pe capete
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024