După Cincinnati din Ohio - Statele Unitate ale Americii şi un oraş din Slovenia, autorităţile din Botoşani pregătesc şi o înfrăţire cu o urbe din Armenia. De această dată iniţiativa nu mai aparţine oficialităţilor din Botoşani, ci ambasadorului statului menţionat în România.
„Sunt gata să ne gândim împreună şi să începem acest proces de înfrăţire”
Prezent sâmbătă la Botoşani,
Hamlet Gasparian a lansat această propunere edililor de la Botoşani. Diplomatul a menţionat că în 2011 cele două state au parafat un document de creare a liniilor generale pentru înfrăţiri între oraşe, astfel încât anul acesta s-au semnat deja şapte astfel de acorduri. Excelenţa Sa a precizat de asemenea că ambele state dau o importanţă deosebită înfrăţirilor deoarece prin acestea se creează o punte între autorităţi şi comunitatea armenească.
„De aceea, oriunde merg în vizită în România, iau legătura cu primarul şi îl întreb dacă doreşte să facă aceste lucruri. De aceea mă adresez şi dvs. pentru că acesta este un gest care poate să fie doar un ajutor reciproc şi sunt gata să ne gândim împreună şi să începem acest proces de înfrăţire a Botoşaniului cu un oraş din Armenia”, a afirmat
Hamlet Gasparian. Ambasadorul a mărturisit că şi-a dorit de multă vreme să viziteze Botoşaniul,
„dar Dumnezeu a dorit ca acest lucru să se întâmple astăzi”.
„Ambasada Armeniei este casa dvs.”
Primarul de Botoşani şi-a exprimat satisfacţia pentru iniţiativă şi a promis să implice în continuare comunitatea armenească în viaţa oraşului.
„După cum ştiţi, minoritatea armeană are o istorie îndelungată în Botoşani de aproape 500-600 de ani. Comunitatea armeană a avut un rol important în dezvoltarea oraşului, în dezvoltarea administrativă, participând de-a lungul istoriei umăr la umăr cu românii la administrarea oraşului. A avut o influenţă considerabilă la dezvoltarea comerţului din Botoşani, cred că a avut un cuvânt de spus în toate laturele vieţii administrative şi politice din Botoşani”, a afirmat primarul
Ovidiu Portariuc. Acesta şi-a exprimat totodată dorinţa pentru o legătură mai strânsă între botoşăneni şi armeni.
VEZI ŞI:
Ambasadorul Armeniei primit de primar şi fost primar, deputat şi-un liberal – FOTOGALERIE
Oficialii armeni au ţinut să menţioneze că România a fost primul stat care a reunoscut independenţa Armeniei şi, ca atare, le-a explicat oficialilor de la Botoşani că „ambasada Armeniei este casa dvs.”.
CITEŞTE ŞI:
Portariuc gândeşte o nouă înfrăţire cu un oraş din Slovenia