Prefectul a semnat luni un ordin prin care se aprobă „Planul de măsuri pentru preîntâmpinarea producerii unor situaţii de urgenţă generate de topirea bruscă a zăpezii şi gheţurilor pe teritoriul judeţului Botoşani”. Acesta a fost întocmit ţinându-se cont de mai multe legi privind sistemul de management al situaţiilor de urgenţă, dar şi de o adresă trimisă de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA).
Scopul este cel de preîntâmpinare a unor situaţii de urgenţă generate de inundaţiile produse de topirea bruscă a zăpezii şi gheţurilor pe teritoriul judeţului. Ordinul semnat de Cristian Roman în calitatea sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă are anexat un plan cu 21 de măsuri pentru îndeplinirea căruia sunt răspunzătoare printre altele, SGA, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă. Măsurile prevăd supravegherea acumulărilor cu potenţial ridicat de risc (Fata Satului – Viişoara, Corlăteni, Modruz 2 – Prăjeni, Buhăceni – Truşeşti, Iazul lui Iancu - Santa Mare, Popeni - George Enescu), acordarea unei atenţii deosebite pentru supravegherea cursurilor de apă necodificate (mici, de 2 - 3 km), unde, în cursul zilei, apa are o curgere lentă, noaptea îngheţând şi putând provoca inundaţii, curăţarea rigolelor în localităţi şi, în special în satele cu expoziţie sudică, acolo unde radiaţia solară este maximă, reînfiinţarea postului hidrometric avertizor în localitatea Pădureni, comuna Coşula.
ISU trebuie să pregătească material exploziv
Ordinul mai prevede supravegherea zonelor vulnerabile la formarea de zăpoare din comunele Todireni, Răuseni, Mitoc, Pomârla, Păltiniş, îndepărtarea vegetaţiei forestiere de pe pârâul Molniţa în zona comunelor Mihăileni şi Cândeşti, asigurarea scurgerii apei provenite din topirea zăpezilor prin şanţuri şi rigole în localităţi, înlăturarea gheţii şi a zăpezii din secţiunea acestora, precum şi a altor blocaje existente, îndepărtarea materialului lemnos din zona formaţiunilor torenţiale şi de pe malurile cursurilor de apă pentru a se evita antrenarea acestora de către apele mari şi crearea de blocaje. Dar asta nu este tot.
“Pregătirea de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Nicolae Iorga al Judeţului Botoşani a materialului exploziv necesar dislocării unor eventuale zăpoare”, este o altă
măsură din plan. Acesteia i se adaugă şi pregătirea stocurilor de materiale şi mijloace de intervenţie operativă pentru ca, în situaţia prognozării unor eventuale inundaţii, acestea să fie concentrate în zonele cu un strat semnificativ de zăpadă.
CLICK ŞI VEZI ORDINUL PREFECTULUI
CITEŞTE ŞI PLANUL DE MĂSURI