Moartea botoșăneanului infectat cu Covid-19, care a murit după ce s-a tratat acasă, a stârnit reacții în lumea medicală. Avertismentele vin de la trei importanți medici din România.
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a reacționat public după ce un bărbat din Botoșani infectat cu noul coronavirus a murit după ce s-a tratat acasă cu paracetamol.
Dr. Valeriu Gheorghiță (foto sus), a spus care sunt simptomele ce apar în cazul pacienților infectaţi cu noul coronavirus și care ar trebui să reprezinte „un semnal de alarmă” și să îi facă pe oameni să meargă la spital, nu să se trateze acasă.
„Sunt situații care sunt nedorite. Oamenii trebuie să înțeleagă că atunci când sunt diagnosticați cu infecția cu COVID-19 trebuie să țină legătura cu medicul de familie. Dacă sub tratamentul la domiciliu evoluția nu este favorabilă, atunci este un semnal de alarmă și trebuie să ne adresăm serviciilor de specialitate într-un spital care se ocupă cu monitorizarea și tratamentul pacienților cu coronavirus așa încât să beneficiem de investigații și respectiv de un tratament în concordanță cu starea medicală”,
dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19
Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus a precizat că trebuie să ne deplasăm de urgenţă la spital dacă febra persistă, starea de oboseala este accentuată, ne lipseşte aerul său respirăm dificil.
„La spital mergem în primul rând dacă observăm persistența febrei, dacă aceasta persistă mai mult de 5 zile de la debutul bolii este un element de evoluție nefavorabilă sau reapariția febrei după o perioadă în care persoană era cu stare bună și nu mai avea febră. De asemenea, starea de oboseală accentuată, oboseala la efort, disconfortul toracic și senzația de lipsă de aer sau de respirație dificlă. Sunt elemente de alarmă care trebuie să inducă în mod obligatoriu la apelarea la medicul de familie și de asemenea la adresarea către un spital”,
dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19
De asemenea, Adrian Marinescu, medicul primar boli infecțioase de la ”Matei Balș”, a vorbit ieri despre cazul bărbatului în vârstă de 70 de ani, bolnav de COVID-19, care a murit din cauza unei supradoze de Paracetamol. Adrian Marinescu a declarat că medicamentele ne pot face și rău și că sunt toxice și pot duce la reacții severe dacă nu sunt luate corect.
”Medicamentele nu numai că nu sunt luate cu prescripție medicală, dar nu se respectă în niciun fel prospectul. Vorbim de Paracetamol și nu numai. Și aici aș aminti că orice medicament, în momentul în care nu este luat corect și mai ales într-o doză corespunzătoare poate să fie toxic și poate să ducă la reacții severe. Se moare în momentul în care luăm supradoză de Paracetamol, când luăm antibiotice fără prescripție”,
dr. Adrian Marinescu.
Medicul primar boli infecțioase de la ”Matei Balș” a precizat că medicamentele trebuie luate după prescripția unui medic.
„Depinde ce afecțiuni mai avea pacientul, ce s-a întâmplat concret, dacă era un pacient cu infecție de SARS-CoV-2, dacă era monitorizat de medicul de familie sau de către un alt medic în această perioadă de timp. Sunt medicamente, cum este Paracetamolul, pe care le luăm fără să ne gândim o secundă că ele într-adevăr pot să ne pună viața în pericol. Spun acest lucru pentru că în cazul vaccinului, statistic, la nivel mondial, numărul efectelor adverse care să fie semnificative este foarte mic”,
dr. Adrian Marinescu.
Și medicul ieșean Tudor Ciuhodaru a acut o reacție promptă:
”Alertă. Un pacient a murit după supradozaj de paracetamol. 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale. Respectarea strictă a intervalului de minim 4 ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice. Educația pentru sănătate și noțiunile de prim ajutor ar trebui predate în toate școlile din România”.
Redăm integral avertismentul și indicațiile medicului Tudor Ciuhodaru:
Trebuie să știți:
1. Paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.
2. Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă.
3. De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al:
a) febrei și al
b) durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.
4. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea:
5. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.
6. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.
7. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.
8. Copilul nu este un adult în miniatură. (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor) iar la
9. La copii cu vârsta sub 6 ani recomandăm utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei (10 - 15 mg/kg/la o administrare).
10. Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult.
Atenție la supradozaj (terapeutic sau intoxicaţie accidentală):
1. Se impune tratament medical imediat (urgent la spital), chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinic.
2. Pacienţii trebuie spitalizaţi!
3. Se recomandă efectuarea imediată a lavajului gastric.
4. Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile.
5.Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetilcisteina. Aceasta trebuie administrată cât de repede posibil, în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic, și cu monitorizarea funcțiilor vitale.
Doze și mod de administrare uzuale:
a) Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani:
Doza recomandată este de 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate Paracetamol 500 mg) la intervale de 4 ore, administrată la nevoie.
Doza maximă recomandată pentru adulţi este de 4 g paracetamol (8 comprimate Paracetamol 500 mg) pe zi.
b) Copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani:
Doza este de 60 mg/kg şi zi, repartizată în prize egale, de exemplu 15 mg/kg şi priză la 6 ore sau 10 mg/kg şi priză la 4 ore.
Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.
Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.
Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Gabriela Erdic
Nov 28, 2024