În aceste zile, în regiunea Moldovei, din avioane sunt împrăștiate în nori substanțe care pot declanșa fenomenul natural. Două avioane, închiriate din Bulgaria, au încercat să aducă ploaia în Suceava și Botoșani.
Două avioane, închiriate din Bulgaria, au încercat să aducă ploaia în Suceava și Botoșani.
„În două minute o să fim în nori și o să detonăm două torțe pe partea aceea”. Torțele sunt pline cu substanțe chimice.
La trei mii de metri altitudine, din acestea s-au împrăștiat iodură de argint, clorură de sodiu și dioxid de carbon solid. Substanțele au rolul să atragă picăturile de apă din nori, iar în momentul în care acestea se unesc și își cresc volumul ar trebui să apară ploaia.
„Se apropie un vânt rece dinspre nord, lucru care favorizează intervenția asupra norilor cumulis și stratus”,
Dan Axinte, manager de proiect
Zece zile va dura experimentul și - în total - sunt șase județe din regiunea Moldovei în care se încearcă aducerea ploii prin această metodă de însămânțare a norilor.
„Moldova se află sub amenințare de secetă. Este singura zonă unde, acum când s-a luat prognoza, s-a constatat că se afla sub amenințare de secetă. Vom face aici 10 zile de creștere a precipitațiilor”,
Gheorghe Caunei Florescu, director general AASNACP
Astfel de experimente au mai fost făcute în trecut și în alte regiuni.
În Dobrogea - de pilda - în 2019 s-ar fi observat o sporire a cantității de apă căzută pe metrul pătrat de la o sută de mililitri la 10 litri - susțin cei de la Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național de Creștere a Precipitaliilor.
Teste pentru stimularea precipitațiilor urmează să fie făcute și în Oltenia.
„Nivelul următor înseamnă implementarea dacă se confirmă rezultatele acestor teste. Pe plan internațional, o creștere a precipitațiilor prin stimulare de 10-15% este suficientă”,
Dan Axinte
Dacă experimenele vor avea randamentul așteptat, România vrea să cumpere, cu bani europeni, 8 avioane cu care să aducă ploaia. Cu ele - spun specialiștii - ar putea salva de la secetă 5 milioane de hectare de teren.
Grecia, Bulgaria, Spania, Statele Unite și Franța folosesc acest sistem de zeci de ani.
Udarea terenurilor prin însămânțarea norilor este mai ieftină decât irigarea. În jur de 15 euro ne-ar costa să provocăm ploaia pe un hectar. Există totuși o condiție esențială: să fie nori, relatează stirileprotv.ro.
În perioada 26 aprilie - 15 mai 2022 se va desfăşura etapa 2022 a "Programului pentru creşterea/uniformizarea precipitaţiilor în regiunile Banat, vestul Olteniei, sud-estul şi nord-nord-estul României".
Activităţile de creştere a precipitaţiilor se vor derula, în această etapă, pe Aeroportul Internaţional Craiova şi pe Aeroportul Internaţional Iaşi, în funcţie de condiţiile meteo-climatice din aceste regiuni.
Acţiunea va începe în regiunea Moldovei, în zonele cu potenţial agricol din judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galaţi pe o suprafaţă totală de aproximativ 2 milioane ha, şi va continua în zilele următoare în regiunile Munteniei şi Olteniei, în zonele cu potenţial agricol din judeţele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj şi Mehedinţi pe o suprafaţă de aproximativ 1,8 milioane ha.
Această activitate se efectuează utilizând metoda aviaţiei, iar intervenţiile active în atmosferă pentru stimularea precipitaţiilor se vor face utilizând torţe pirotehnice şi cartuşe ejectabile, ambele glaciogene şi higroscopice.
Aeronavele utilizate în acest experiment sunt de tipul Beechcraft King Air C90, echipate şi omologate pentru activităţi de intervenţii active în atmosferă, dotate cu două casete cu 96 de cartuşe ejectabile pe casetă de tip - Loza 30 (cu iodură de argint -AgI sau clorură de calciu- CaCl2) şi două sisteme acroşate pe aripi de torţe pirotehnice neejectabile având 36 de cartuşe pe fiecare sistem, de tip Loza 150 (cu iodură de argint -AgI sau clorură de calciu- CaCl2). Cartuşele pot fi utilizate în stimularea precipitaţiilor din norii reci şi calzi, în funcţie de condiţiile meteorologice.
Vezi VIDEO
Cum să obții bani urgent: soluții rapide și eficiente
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Cadouri din străinătate: Cum să trimiți colete rapid și sigur din Spania sau Italia în România
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Botoșănean prins BĂUT la volan după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024