Gianina Vera Poroșnicu a donat penultima fotografie a marelui poet către Casa Memorială Veronica Micle.
Patrimoniul Complexului Muzeal Naţional Neamţ s-a îmbogăţiti, de la mijlocul lunii august 2023, cu un bun de interes naţional de foarte mare valoare. Pasiunea pentru cultură a unei ieşence, avocat Gianina Vera Poroşnicu, s-a materializat prin donarea către Casa Memorială Veronica Micle din Târgu Neamţ a penultimei fotografii care i-a fost făcută poetului naţional în timpul scurtei sale vieţi.
„Spiritul altruist al donatoarei nu s-a dezminţit. În cadrul intim al casei în care muza eminesciană şi-a trăit primii doi ani din viaţă, doamna avocat a semnat contractul de donaţie a fotografiei care ni-l dezvăluie pe «Omul deplin al culturii române» la vârsta maturităţii, în costumul său alb, de vară şi vizibil marcat de suferinţele bolii care şi-au pus amprenta asupra stării sale de sănătate în ultimii săi ani din viaţă“ –
aceste precizări sunt consemnate într-un comunicat al conducerii Complexului Muzeal Naţional Neamţ, din care face parte Casa Memorială Veronica Micle din Târgu Neamț, scrie Adevărul.
Este menționat totodată şi faptul că avocata Gianina Vera Poroşnicu a renovat, utilizând doar fonduri personale, cu câţiva ani în urmă, Casa Joseph Zoller, un renumit monument istoric din Iaşi, care-i situat pe strada Elena Doamna, căruia i se mai spune „Palatul Alb de pe strada Albă“.
Mărturia vizuală cu chipul lui Mihai Eminescu datează din 1884 şi a fost realizată în atelierul faimosului fotograf Nestor Heck, care era situat pe strada Lăpuşneanu din Iaşi. Este o fotografie rară - şi printre foarte puţinele care-l au în prim-plan pe Eminescu. Era cunoscută reticenţa pe care poetul a avut-o pentru imortalizarea sa în faţa aparatului de fotografiat.
„Nu poate decât să ne onoreze gestul de profundă generozitate al doamnei avocat, care a considerat că locul penultimei fotografii a poetului Mihai Eminescu este alături de cea care i-a marcat viaţă şi i-a influenţat opera, în singura casă memorială dedicată scriitoarei Veronica Micle. Va putea fi admirată (din septembrie - n.red.), în prima sală a expoziţiei permanente“,
a mai transmis Complexul Muzeal Neamţ.
Într-un articol publicat pe site-ul „Asociaţia Casa Joseph Zoller“, Adina Maria Simion oferă detalii inedite despre fotografie, menţionând că poate fi preluată de la Muzeul Veronica Micle, cu scopul prezentării în cadrul unor expoziţii de pe teritoriul ţării.
Poza a fost realizată când Eminescu avea 34 de ani, fiind cea de-a treia fotografie a sa. Poetul a fost „păcălit“ în momentul fotografierii, nişte prieteni junimişti convingându-l cu greu să intre în atelier, cu promisiunea că vor face un instantaneu de grup.
„Doar că, în momentul declanşării aparatului, prietenii lui s-au retras rapid, lăsându-l astfel singur în cadru. Rama fotografiei este originală, realizată din lemn masiv, de nuc, iar pe spatele ei poate fi văzută ştampila cu numele atelierului Nestor Heck“,
este povestea fotografiei.
Fotografia a fost obţinută de avocatul Vera Poroşnicu la o licitaţie. Cât despre renumitul muzeu din Neamț, singurul al Veronicăi Micle din țară, el a fost deschis în 1984. Sunt expuse fotocopii, manuscrise, cărţi, obiecte personale, oglinzi de cristal, cufărul de călătorie, un scrin, o călimară, un suport de cărţi, prima ediţie a singurului volum de poezii publicat de Veronica, etc. Mai e şi o copie din ipsos a măştii mortuare a lui Eminescu.
Hoțul zilei a fost prins la Botoșani! Umbrele de 2.000 de euro furate de la două terase
Redacția Botoșăneanul
Nov 08, 2024
Luciana Buliga: Am ales ca pentru județul meu să ofer tot ceea ce am
Redacția Botoșăneanul
Nov 08, 2024
PATRU mașini, arme și alte bunuri RIDICATE de polițiști după percheziții de amploare la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 08, 2024