Peste 270 de licee din toată țară vor primi bani serioşi de la Guvern.
Liceele cu profil tehnologic, primesc între 70.000 de euro și 152.500 de euro pentru reducerea abandonului școlar, creșterea ratei de absolvire și îmbunătățirea rezultatelor la Bacalaureat, proiecte care sunt finanțate prin granturi, pe o perioadă de patru ani. Cele mai multe licee beneficiare sunt din București și județe Constanța, Iași, Timiș și Hunedoara. Proiectele includ programe de consiliere, orientare în carieră, excursii de documentare, stagii de practică și internship, precum și participare la competiții.
Finanțarea totală pentru cele 271 de licee care vor primi bani în prima rundă a Schemei de Granturi finanțate prin Proiectul privind învățămantul secundar/ROSE este de 18.350.303 de euro, iar prima tranșă a fost deja trimisă, a anunțat, luni, Ministerul Educației.
Cele 271 de licee beneficiare, cu profil tehnologic, vor derula proiectele finanțate prin granturi pe o perioadă de 4 ani, având ca obiective reducerea ratei de abandon școlar, creșterea ratei de absolvire și îmbunătățirea performanței la examenul de Bacalaureat.
Liceele primesc între 70.000 de euro și 152.500 de euro, în funcție de numărul de elevi înmatriculați și de rezultatele obținute la examenul de bacalaureat.
Cele mai multe licee beneficiare sunt din București – 15 și din județe Constanța – 16, Iași – 13, Timiș – 12, Hunedoara și Cluj – câte 11.
În județul Alba sunt 9 licee care primesc granturi, în Argeș – 10, în Arad – 7, în Bihor – 9, în Bistrița-Năsăud – 4, Botoșani – 7, Buzău – 6, Bacău – 1, Brăila – 4, Brașov – 10, Călărași – 3, Caraș-Severin – 6, Covasna – 3, Dâmbovița – 8, Dolj – 2, Gorj – 5, Galați – 9, Giurgiu – 4, Harghita – 9, Ilfov – 3, Ialomița – 3, Mehedinți – 3, Maramureș – 7, Mureș – 3, Neamț – 4, Olt – 8, Prahova – 4, Sibiu – 2 , Sălaj – 3, Satu Mare – 4, Suceava – 7 , Tulcea – 4, Teleorman – 7, Vâlcea 2, Vrancea – 3 și Vaslui – 6.
În cadrul granturilor pentru licee sunt trei categorii de activități eligibile: pedagogice și de sprijin, extracurriculare și de renovare și dotare, respectiv mici lucrări de modernizare și reparare a spațiilor de școlarizare, precum și achiziții de bunuri în scop educațional.
În prima categorie sunt incluse activități remediale, tutorat, de consiliere, de coaching, dezvoltarea personală a elevilor, îndrumare și orientare în carieră, dezvoltarea de abilități socio-emoționale, precum și activități specifice destinate elevilor provenind din grupuri dezavantajate, a precizat Ministerul Educației.
Grupa a doua de activități cuprinde vizite sau excursii de documentare, stagii de practică și internship, participare la diferite competiții, acțiuni destinate înființării și dezvoltării de rețele școlare.
Proiectul privind Învățământul Secundar (Romania Secondary Education Project/ROSE), în valoare totală de 200 de milioane de euro, este finanțat integral de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în baza Legii 234/2015 pentru ratificarea Acordului de Împrumut între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la Washington în 17 aprilie 2015 și se desfășoară în perioada 2015 – 2022.
Rata de promovare în prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an a fost de 72,9%, după soluționarea contestațiilor. Dintre cei 128.509 de absolenți de liceu prezenţi la examen au promovat 93.640.
Cei mai puțini promovați la Bacalaureat sunt, în fiecare an, absolvenții liceelor tehnologice, acolo unde și media de admitere la liceu este foarte mică.
După publicarea rezultatelor finale la Bacalaureat, comunca Turburea din județul Gorj are un singur elev promovat, în condițiile în care înainte de contestații avea promovabilitate zero. O absolventă a Liceului Tehnologic Turburea a făcut contestație și și-a mărit nota la Limba română de la 5,1 la 5,5. Astfel, a obținut media finală 6,1 și a promovat examenele. Liceul nu este pe lista școlilor care vor primi granturi în prima rundă, pentru îmbunătățirea rezultatelor la Bacalaureat. (Sursa: Libertatea)
Doina Federovici: Investiții semnificative în cultura botoșăneană
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
O nouă bancnotă va fi lansată pe 1 decembrie: CUM va arăta
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Botoșăneni cu pneumonii ajunși la spital, internări și în rândul copiilor
Oana Sava
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024