Procurorii DIICOT au confiscat de la locuinţele inculpaţilor acuzaţi de infracţiuni informatice importante sume de bani, autoturisme de lux, arme şi produse IT, scrie România Liberă.
În urma percheziţiilor făcute pe 6 aprilie în mai multe judeţe din ţară printer care şi Botoşani, poliţiştii au confiscat 77.350 euro, 49.000 USD, 64.860 lire sterline, 60.644 de lei, un ceas de lux, o puşcă, 10 cartuşe cu bile, trei pistoale cu gaz şi 150 grame de aur.
De asemenea, au fost ridicate 71 de laptopuri, 167 de telefoane mobile, 33 de unităţi central de computer, 15 modemuri, 9 servere, 10 carduri blank, 2424 cartele SIM, 40 de carduri bancare, 324 memory stick-uri, 1040 medii optice de stocare a datelor, 19 hard disk-uri, 31 diskete şi şase camere video. Totodată, în vederea recuperării prejudiciului, a fost instituit sechestru asigurător pe şapte autoturisme de lux, în valoare de peste 300.000 euro.
Cele 34 de persoane reţinute sub acuzaţia de infracţiuni informatice au fost
aduse miercuri la Tribunalul Vâlcea pentru audieri în vederea dispunerii măsurii de arest preventiv. "
34 de infractori, dintre care o fată, au fost aduşi de la IPJ Vâlcea la tribunal, unde pe parcursul zilei de astăzi se vor derula audierile. Noi am solicitat dispunerea de arest preventiv pe un termen de 29 de zile," a spus
comisarul-şef DIICOT Marius Dascălu.
Procurori DIICOT şi ofiţeri de la crimă organizată au efectuat luni 101 percheziţii la locuinţele unor suspecţi de comiterea de infracţiuni informatice. Simultan cu acţiunea procurorilor DIICOT au fost efectuate zece percheziţii domiciliare în Praga (Cehia), fiind vizaţi alţi membri ai grupărilor infracţionale organizate. Autorităţile judiciare din Cehia au reţinut zece inculpaţi, pentru care fuseseră emise mandate europene de arestare.
DIICOT susţine că, începând cu anul 2006, cele trei grupări infracţionale organizate au acţionat pe teritoriul mai multor state, organizând licitaţii frauduloase prin intermediul internetului.
Membrii grupării sunt suspectaţi de crearea de site-uri cu aparenţă de originalitate din SUA, oferind spre vânzare diverse bunuri. Până în prezent, au fost identificate peste 800 de victime, prejudiciul produs fiind de aproximativ 800.000 euro.
Procurorii DIICOT au colaborat, la această anchetă, cu ofiţerii FBI şi Secret Service de la Ambasada SUA din Bucureşti.