A ieşit PSD de la guvernare au început să curga banii spre Botosani. Dupa ce nouă luni de zile s-au plîns că e criză şi că fondurile bugetare sînt mai mult decît limitate, la puţin timp după ce PD-L a rămas singur la putere, sume uriaşe au intrat în contul unor unităţi botoşănene conduse de democrat-liberali.
Astfel, la numai aproximativ o săptămînă de la trecerea social-democraţilor în opoziţie, Casa de Asigurări de Sănătate a primit 41 milioane lei, adică 410 miliarde de lei vechi sau, dacă vreţi, aproape 10 milioane de euro. Banii sînt destinaţi spitalelor, farmaciilor, medicilor de familie şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA). Uriaşa sumă alocată judeţului a pus în dificultate SJA. Unităţii i s-au repartizat 3 milioane de lei, bani pe care deocamdată nu poate să îi cheltuie
. “Au mai puţine solicitări şi kilometri parcurşi decît pot să ia bani. Eu am bani, dar ei nu pot să ii ia”, a declarat
Rodica Huţuleac, directorul CAS. Miercuri aceasta a avut o întîlnire cu şefii SJA în care s-a încercat găsirea unor soluţii pentru rezolvarea problemei.
„Urmează acum să îmi aducă un cost pe solicitare, să vedem care e tariful, să vedem poate costurile sînt mai mari decît plătim noi şi atunci să renegociem aceste costuri”, a afirmat
Rodica Huţuleac după întîlnire. Alocarea amintitei sume de bani permite inclusiv reluarea plăţii unor sporuri către angajaţii CAS.
„Se vor plăti toate drepturile salariale la care eram restanţi. În aceste calcule făcute sînt introduse drepturile salariale restante, cît şi cele aferente anului în curs”, a declarat
Nicuşor Curteanu, directorul SJA. Astfel, angajaţii vor primi jumătate din al 13 – lea salariu şi prima de stabilitate.
Societatea de termoficare a primit la rîndul ei 10 milioane de lei pentru plata furnizorului de gaz. Banii au fost alocaţi de Guvern în ultima şedinţă dinaintea moţiunii de cenzură. Aceasta a avut loc luni 12 octombrie, cu aproximativ 24 de ore înainte ca Executivul să cadă în Parlament. Pe total ţară s-au disponibilizat atunci nici mai multi nici mai puţin de 160 milioane lei, adică uriaşa sumă de circa 40 milioane euro.
Interesant este că atît CAS, cît şi Termica sînt conduse de doi consilieri judeţeni PD-L. Aceştia susţin însă că repartizarea fondurilor după ieşirea PSD de la guvernare este doar o coincidenţă.
„Cred că ultimul ministru de interne chiar a înţeles că, dacă nu ajută societăţile de termoficare, există pericolul real de a nu se furniza căldură”, a afirmat
Ion Diaconu, directorul general al SC Termica SA. Acesta a mai spus că alocarea politică a fondurilor ar fi stat în pcioare dacă s-ar fi dat bani doar la localităţi conduse de PD-L. Totodată, Rodica Huţuleac susţine că solicitările de acordare a unor fonduri s-a făcut înainte ca PSD să intre la guvernare, dar că banii s-au dat după ce social-democraţii au trecut în opoziţie.
Sergiu BĂLĂŞCĂU