Are datorii la stat de peste 30 de milioane de euro, a încheiat un nou an pe pierderi, preconizează să meargă în minus şi în 2010, dar îşi permite să cheltuie sume importante de bani pentru protocol, reclamă, publicitate şi să plătească salarii mult peste media celor de la Botoşani. Toate acestea sînt posibile la societatea de termoficare a oraşului, pe care bugetul de stat şi cel local o alimentează anual cu milioane bune de euro.
Reclamă de un miliard
Conform bugetului pe anul în curs al SC Termica SA, 100.000 de lei vor fi cheltuiţi doar pentru reclamă şi publicitate. Alţi 50.000 de lei sînt alocaţi pentru acţiuni de protocol. Ţinînd cont de cheltuielile totale estimate pentru acest an, distribuirea acestor sume pentru asemenea capitole bugetare nu pare a reprezenta un efort bugetar semnificativ. Termica este însă o societate care preconizează să termine anul cu o pierdere de 16,1 milioane de lei rezultată în principal din dobânzi la credite şi din majorările impuse de stat pentru neachitarea obligaţiilor financiare. Pe de altă parte, societatea înregistrează datorii totale de 131,6 milioane de lei la furnizorii de gaze naturale, păcură, apă, electricitate şi mai ales la bugetul de stat. În aceste condiţii îşi permite totuşi să cheltuie aproape 40.000 de euro cu reclamă şi protocol.
Salarii de 26 – 30 de milioane
Dar asta nu e tot. Peste 20% din totalul cheltuielilor programate a fi efectuate în acest an sînt cele privitoare la personal. 9,2 milioane de lei sînt repartizate prin buget pentru salariile brute. Termica a început anul cu 295 de angajaţi şi, trecînd peste faptul că un sfert dintre aceştia reprezintă personal TESA, efectuarea cîtorva împărţiri ne arată că media salariului brut este în acest moment de nici mai mult nici mai puţin de 2.599 de lei. Aceasta în condiţiile în care salariul mediu brut la Botoşani comunicat de Direcţia Judeţeană de Statistică este de numai 1.557 lei. În realitate însă, cheltuiala cu salariile brute ar putea fi şi mai mare. Şi asta pentru că societatea preconizează să renunţe în acest an la aproape o cincime de personal, iar în condiţiile în care suma alocată personalului rămîne aceeaşi media salarială ar merge undeva la 1.000 $/lună. Culmea însă, potrivit conducerii unităţii Consiliului Local, veniturile angajaţilor nu se ridică încă la nivelul la care ar trebui. „Venitul lunar mediu brut pe salariat reprezintă numai 63% din cel mediu în ramura energiei electrice, termice şi apă comunicat de Institutul Naţional de Statistică pentru luna decembrie 2009”, se arată într-un raport semnat de directorul general Ion Diaconu şi înaintat Adunării Generale a Acţionarilor.
Directori de 2 miliarde
Veniturile angajaţilor de rînd nu ar trebui însă să mire pe cineva în condiţiile în care directorii societăţii cîştigă în jurul a 2.000 de dolari pe lună. În perioada 3 aprilie – 31 decembrie a anului trecut conducerea executivă a societăţii a fost asigurată de Ion Diaconu director general, Florin Sandu director comercial, Vasile Costiuc director tehnic şi Denisia Agapie director economic. În cele aproape nouă luni de zile pentru remunerarea acestora s-au cheltuit nici mai mult, nici mai puţin de 214.317 lei, ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare director a avut un salariu brut de 6.000 fără cîţiva lei. Doar datorită unui act normativ adoptat de Guvern s-a stopat cheltuirea altor sume importante pentru oamenii de rînd şi cu membrii consiliului de administraţie. În afara de directorul general, din acesta mai fac parte expeditorul internaţional Constantin Zărnescu, şeful cabinetului parlamentar al preşedintelui PSD Botoşani, Iustinian Bozi, pensionarul Cazimir Spiridon, profesorul de sport Ioan Strujan, sindicalistul Ştefan Ţarcă şi, în sfîrşit, inginerul Cristian Hriţcu. Prin amintita reglementare Executivul a plafonat la 1% din salariul directorului general indemnizaţiile componenţilor consiliului de administraţie, astfel încît în amintita perioadă s-au cheltuit cu aceştia doar aproape 1.500 de lei.
7 milioane euro pierduţi prin pămînt
Toate acestea se întîmplă în condiţiile în care pierderile înregistrate de unitate se situează în continuare la un nivel uriaş. Potrivit raportului de gestiune al societăţii, anul trecut nivelul pierderilor de energie termică în reţelele de transport şi distribuţie au fost de exact 59.250 gigacalorii. În opinia reprezentanţilor societăţii, Termica merge însă pe drumul cel bun în această privinţă. „Nivelul actual s-a redus cu 50% faţă de acum cinci ani”, se arată în raportul menţionat. Ţinînd cont de tariful gigacaloriei practicat anul trecut înseamnă că, financiar vorbind, s-au pierdut 28,9 milioane de lei, adică peste 7 milioane de euro. „Aceste pierderi nu sînt suportate de beneficiari deoarece aceştia achită numai energia termică consumată, înregistrată efectiv de contoarele de branşament, ele influenţînd negativ rezultatele economico-financiare ale societăţii”, se mai arată în raportul în cauză.
Cifrele dezastrului
Total datorii | 131,6 milioane de lei |
Total creanţe | 28,6 milioane de lei |
Clienţi rămaşi la Termica | 13.665 abonaţi |
Total angajaţi | 295 |
Personal TESA | 73 |
Salariul mediu brut al directorilor | 5.953 lei/lună |
Salariul mediu brut pe unitate | 2.599 lei/lună |
Salariul mediu brut la Botoşani | 1.557 lei/lună |
Subvenţie bugetul de stat şi cel local în 2010 | 22,3 milioane lei |
Pierdere programată pe 2010 | 16,1 milioane lei |
Sergiu BĂLĂŞCĂU
Bărbat din Sălaj AMENDAT cu 15.000 de lei la Botoșani: Nu mai poate folosi mașina
Redacția Botoșăneanul
Oct 03, 2024
Un doctor în istorie își lansează cartea la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Oct 03, 2024
Invitațiile pe care nu vrei să le primești niciodată: Doi botoșăneni s-au trezit cu ele în ușă
Redacția Botoșăneanul
Oct 03, 2024
Prefectul a descoperit o mare problemă cu deszăpezirea drumurilor și sună mobilizarea
Oana Sava
Oct 03, 2024