Dosarul se judecă în continuare la Tribunalul Botoșani, într-o secretomanie aproape totală.
Este vorba despre dosarul grupării de traficanți de droguri destructurată de procurorii de la DIICOT, dosar care are în centrul său actul de agresiune extremă comis asupra polițistului Dan Ciprian Sfichi, lovit cu o sabie în cap în timp ce pătrundea în casa unuia dintre inculpați, în cadrul perchezițiilor dispuse pe 5 decembrie 2017.
Dosarul nu apare în varianta sa prescurtată nici măcar pe portalul instanțelor de judecată. Nu s-a dat încă nici o condamnare, asta deși la finele acestui an se împlinesc cinci ani de la atacul care l-a nenorocit pe viață pe polițistul Sfichi și tot aproape cinci ani de când inculpatul trimis în judecată, Alexandru Huțuleac, este arestat preventiv.
Or un acuzat arestat nu poate fi ținut închis mai mult de cinci ani, dacă nu este condamnat la prima instanță. Din punct de vedere al legii, al Codului Penal, inculpatul se bucură de prezumția de nevinovăție, sau, altfel spus, nu poate fi ținut la nesfârșit după gratii fără a fi condamnat măcar de o instanță.
După cum stipulează articolul 239 din Noul Cod de Procedură Penală, ”în toate cazurile, durata arestării preventive în primă instanță nu poate depăși 5 ani”. Iar termenul de cinci ani se apropie destul de vertiginos.
Avocații încearcă să convingă că arestul la domiciliu este o măsură la fel de sigură și că probatoriul procurorilor nu ar fi suficient de solid. Pe acest fond, avocații inculpatului solicită tot mai intens de la începutul acestui an schimbarea arestului preventiv cu arestul la domiciliu.
Aceștia invocă argumente cu trimitere la hotărâri ale CEDO și arată că faptul că prelungirea procesului nu corespunde nici unui motiv acceptabil pentru deținerea unei persoane în cursul procesului pe o perioadă atât de îndelungată. Avocații mai arată că martorii din dosar au dat declarații incoerente, iar unii și le-au modificat, în timp ce alții și-au retras declarațiile date în faza de urmărire penală și au arătat că au fost constrânși sau speriați de organele de anchetă.
Despre motivele pentru care procesul decurge atât de greu sunt explicații, mai ușor sau mai greu de acceptat, depinde din ce perspectivă vedem situația.
Dosarul urma să fie judecat de Tribunalul Suceava, care însă și-a declinat competența spre o altă instanță competentă în grad, o decizie în acest sens luând Curtea de Apel Suceava. Așa a ajuns dosarul la Tribunalul Botoșani, însă trecuse deja în jur de un an de la trimiterea în judecată.
La Tribunalul Botoșani au fost audiați martori și inculpați, doar că judecătorul care constituia completul a ieșit la pensie. Așadar, dosarul a fost preluat de un alt magistrat. Asta înseamnă că procesul s-a reluat de la zero.
Cum în dosar sunt trimiși în judecată cinci inculpați, pentru multiple infracțiuni, de la trafic de droguri la fapte cu violență, cu un număr mult mai mare de martori, procesul este într-adevăr unul complex.
În ultimele luni termenele date de judecători au fost mai dese, judecata făcând pași ceva mai repezi pentru o probabilă soluție de condamnare în toamna acestui an.
Material integral în Monitorul de Suceava…
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Medic nou la Spitalul Județean pe o specialitate importantă
Oana Sava
Nov 27, 2024