Mai multe întrebări au fost adresate ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, privind situația gravă în care se află un muzeu din județul Botoșani.
Cel care a formulat interpelarea este senatorul AUR Dorinel Cosma.
Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Dorohoi a fost înființat în anul 1953 și a fost amplasat în clădirea construită în stil baroc de arhitecţi italieni în anul 1887. Imobilul este un monument de patrimoniu național, clasat în categoria B, și a fost sediul Palatului Administrativ Dorohoi.
Muzeul dispune în prezent de 21 săli de expunere, o sală de expoziții și alte activități, birouri, depozite și un laborator de restaurare – conservare. Patrimoniul de istorie naturală însumează peste 285.000 de bunuri de importanță științifică din toate grupele sistematice, cu exemplare unice în lume și Europa, multe dintre ele clasate în categoria TEZAUR.
O adevărată bijuterie arhitectonică, clădirea se află, însă, într-un stadiu avansat de degradare: decolorarea treptată a zugrăvelilor și vopsitoriilor, tencuielile sunt zgâriate și ciobite, intemperii, infiltraţii, igrasie, uzură a materialelor. Anumite panouri metalice, zidărie, panourile de beton au vopsitoria/finisajul deteriorate, ruginite sau pur și simplu lipsesc. Astfel, poate fi puse în pericol nu numai conservarea monumentelor, ci și bunurile din patrimoniul cultural și istoric păstrate în muzee sau depozite.
Având în vedere cele expuse mai sus, senatorul Dorinel Cosma adresează ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, mai multe întrebări:
1. Care sunt soluțiile oferite de ministerul pe care îl conduceți pentru a începe în termen rapid consolidarea și reabilitarea Muzeului de Științe ale Naturii Dorohoi?
2. Ministerul Culturii poate asigura din fonduri extrabugetare sau nerambursabile suma necesară pentru consolidarea și reabilitarea?
3. În 2017, Muzeul de Științe ale Naturii Dorohoi a fost inclus în Programul Național de Restaurare Etapa a II Relocare - Obiective noi, primind o finanțare de 399.960 lei, pentru demararea procedurii de achiziție publică de servicii de proiectare, în vederea elaborării proiectului de consolidare și restaurare. Puteți să transmiteți situația detaliată a proiectelor de reabilitare și consolidare din 2017 până în 2022?
4. Pe ce s-au cheltuit concret sumele de bani pentru reabilitarea clădirii, având în vedere starea ei actuală?
(Comunicat de presă Dorinel Cosma, AUR Botoșani)
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
„Rățușca cea urâtă" din nou pe scena Teatrului „Vasilache"
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Studenți de la Suceava, în vizită la Penitenciarul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024