6 decembrie nu e o zi oarecare, ci una foarte așteptată mai ales de copii. Prichindeii și-au pregătit ghetuțele cu o seară înainte, pentru ca Moșul Nicolae, așa cum este cunoscut în popor Sfântul Nicolae, să le aducă dulciuri dar și jucării.
Prea puțini însă știu de ce aduce cadouri în seara de 5 decembrie în fiecare an. Astăzi ne-am gândit să-ți spunem câteva secrete despre moșul cel mai iubit de copii, evident, după Moș Crăciun.
Potrivit legendei, Moş Nicolae este protectorul copiilor. Din bătrâni se știe că el ar fi ajutat trei fete sărace să se mărite. A lăsat câte un săculeţ plin cu aur la poarta casei lor, astfel încât fiecare fată să aibă o zestre şi să se poată mărita. Când a venit rândul ultimei fete, tatăl ei a vrut să vadă cine le aducea săculeţele cu aur şi a stat de pază într-o noapte.
Atunci, Nicolae a lăsat săculeţul pe hornul casei, într-o şosetă care era pusă la uscat şi astfel a apărut tradiţia cadourilor puse în pantofi. Cei trei săculeţi cu aur au devenit simbolul Sfântului Nicolae, sub forma a trei bile de aur.
Sfântul sărbătorit astăzi a venit şi în ajutorul marinarilor şi călătorilor. O altă legendă spune că într-o zi el se întorcea acasă pe mare, venind de la Ierusalim. S-a pornit o furtună puternică, iar Nicolae s-a rugat la Dumnezeu şi atunci furtuna s-a oprit brusc. Marinarii aflaţi pe corabie au considerat aceast lucru ca fiind o o minune, iar de atunci Sfântul Nicolae este şi protectorul marinarilor şi călătorilor.
De asemenea, se spune că în această zi, prin credință, binele învinge răul.
La biserica cu același nume astăzi a fost mare aglomerație. Zeci de credincioși au fost prezenți pentru a aprinde o lumânare și pentru a se ruga. Tot la același lăcaș, oamenii au putut să aducă diferite alimente pentru pomenirea celor decedați.
Printre oamenii evlavioși erau și copii și mai mici și mai mari, cu zâmbetul pe buze. Cel mai probabil, ei s-au numărat printre cei mai cuminți.
Este zi de sărbătoare și pentru cei 800 000 de români care poartă acest nume, dar și diferite derivate. Numele Nicolae provine de la grecescul Nikolaos, care înseamnă "victoria oamenilor".
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL:
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024