Nimeni nu a concurat pe nimeni, toţi au cîştigat cu aceeaşi ofertă, iar preţul este exact cel maxim alocat. Toate acestea s-au întîmplat la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean pentru desemnarea societăţilor care să aprovizioneze elevii cu mere.
Licitaţie fără concurenţă
Trei agenţi economici au luat parte la licitaţia electronică. Aceasta s-a închis joi la ora 14:00 şi a scos la iveală un non-combat. În primul rînd firmele participante s-au înscris fiecare pe alte zone, în aşa fel încît pe nici una dintre acestea să nu existe concurenţă. Astfel, „Five Continents Group” a licitat pe Botoşani şi Flămînzi, Spicul 2 pe Dorohoi şi Darabani, iar Cosmi pe Săveni, Truşeşti şi Suliţa. Firmele în cauză s-au înscris pe zonele care le sînt mai aproape de locul în care îşi desfăşoară activitatea ţinînd cont că prima dintre ele îşi are sediul în Răchiţi, iar celelalte în Dorohoi şi respectiv Săveni. Neavînd concurenţă firmele şi-au permis să vină cu o ofertă în care era inclus preţul maxim pe care CJ îl are alocat pentru acest program, adică 0,24 lei/măr, fără TVA. În condiţiile date oferta a fost una cîştigătoare pentru toate societăţile participante.
Participanţii au mai dat mere o dată elevilor
44.174 de elevi din tot judeţul ar urma să primească zilnic mere de la una dintre cele trei firme. Înmulţind cu suma alocată pentru un fruct rezultă că numai într-o singură zi de şcoală afacerea este de 10.602 lei fără TVA, adică peste o sută de milioane de lei vechi. De altfel, patronii de la SC Five Continents SRL (nu „Five Continents Group”, dar este controlată de aceeaşi persoană) şi Spicul 2 nu se află la prima experienţă de acest gen. În primăvara cele două societăţi au cîştigat de asemenea o licitaţie organizată de CJ pentru aprovizionarea cu mere a unităţilor de învăţămînt. Prima firmă a licitat pe două zone (Botoşani şi Flămînzi, iar cealaltă pe restul de cinci). Contractele s-au încheiat pe 5 mai, deci cu o lună şi ceva înainte de finalul anului de învăţămînt, iar cele două firme au încasat 150.330 lei, respectiv 180.981 lei, fără TVA.
Firmele vînd de fapt lactate şi cumpără mere de la alte societăţi
Interesant este că nici unul din cei trei agenţi economici nu deţin mari livezi de pomi fructiferi. De altfel, ele activează cu precădere în domeniul lactatelor. În acest fel a fost posibil ca după licitaţia din primăvară una dintre firme să aducă mere de la o societate din Mureş, iar cealaltă să importe tocmai din Polonia, dar nu direct, ci printr-un agent economic din Ilfov.
Ceea ce s-a întîmplat la mere este foarte posibil să aibă loc şi la licitaţia pentru lapte şi corn. Şi la aceasta s-au înscris aceleaşi firme care concurează fix pe acelaşi zone, adică nici una dintre zone nu are doi concurenţi.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
Șofer prins la plimbare puțin „pilit”: A plecat cu Poliția la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Un cunoscut restaurant se închide după 10 ani, va fi înlocuit cu un nou proiect
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024