Cărarea pavelată a Bisericii Sfânta Ecaterina din cartierul Bucovina era plină ochi de lume, astăzi, în jurul de 11:00. Unii cu sticle, alții cu carafe, cu toții veniți după agheasmă.
Să fi fost vreo 500 de credincioși atunci când, puțin după ora menționată, la terminarea Sfintei Liturghii, părintele Liviu Florariu a ieșit în curte ca să sfințească apa.
Pentru a se evita îngrămădeala, de-a lungul amintitei cărări au fost așezate mai multe butoaie cu robinet.
Rostind rugăciuni, preotul a trecut de mai multe ori pe la fiecare, iar spre finalul slujbei câțiva copii au strigat în mai multe rânduri: Chiraleisa! Chiraleisa! („Doamne miluiește” preluat din limba greacă).
În acele momente au putut fi auzite și câteva pocnitori lansate din preajma lăcașului de cult.
Înainte ca enoriașii să poată lua din apa mult dorită, părintele s-a adresat mulțimii. A explicat semnificația Botezul Domnului și prezența Sfintei Treimi. Astfel, Domnul Hristos se botează, Duhul Sfânt se coboară în chip de porumbel, iar glasul Tatălui se aude: ”acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit”.
Liviu Florariu, preot paroh Biserica Sfânta Ecaterina
”Este o zi binecuvântată pentru că toată Sfânta Treime ni se arată în mod desăvârșit. Și-l vedem pe pruncul Hristos care acum puțin timp în lume l-am văzut născându-se în peștera din Betleem, îl vedem acum om desăvârșit care merge la propovăduire. Dar înainte de a merge și a învăța pe oameni învățătura sa, vine în râul Iordan și se botează pentru a lua asupra-și păcatele și neputințele noastre. Așadar, așa cum râul Iordanului s-a umplut de sfințenia dumnezeiescului Hristos, așa și noi, astăzi, prin mijlocirea preoților și prin pogorârea Duhului Sfânt în chip nevăzut, bunul Dumnezeu a sfințit apa aceasta care este acum agheasmă mare”.
Apoi a vorbit despre importanța consumării acestei ape.
Liviu Florariu, preot paroh Biserica Sfânta Ecaterina
”Știm bine că, cei care o consumă cu credință puternică și cer de la bunul Dumnezeu ajutor, ea este vindecare a bolilor trupești și sufletești. Trebuie numai să avem un singur lucru: credință puternică și tare că apa aceasta, care este plină de Duhul Sfânt, ne poate curăți de păcate și de boală”.
Părintele a îndemnat oamenii să păstreze apa sfințită de Bobotează într-un loc ferit și curat și să o consume până inclusiv lunea viitoare, la Odovania praznicului Botezului Domnului.
În fiecare dimineață, înainte de rugăciune, de a lua anafură, de a bea apă și de a mânca, ”pentru că această apă este sfințită, pe când anafura binecuvântată”.
Liviu Florariu, preot paroh Biserica Sfânta Ecaterina
”Ne rugăm bunului Dumnezeu, iar apoi cu frică și cu credință puternică, luăm apa aceasta spre curățirea sufletelor și a trupurilor noastre. Să fie dvs. tuturor și tuturor celor dragi dvs. spre sfințirea caselor și spre tămăduirea tuturor neputințelor. Amin!”
A recomandat celor prezenți să ia apa sfințită ”în ordine, cu răbdare” pentru că ”este agheasmă pentru toată lumea”.
Iar credincioșii l-au ascultat și în liniște și-au așteptat rândul la apa sfințită.
Pe data de 6 ianuarie, creștinii ortodocși prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza, adică botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul.
În ajunul și în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfânt, la rugăciunile arhiereilor și preoților se sfințește agheasma cea mare.
Redacția Botoșăneanul
Jan 07, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 07, 2025
Scandal monstru pe terasa unui bar, tânăr adus în cătușe la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 07, 2025
FC Botoșani a reziliat contractul unui jucător: A marcat un singur gol în 25 de meciuri
Redacția Botoșăneanul
Jan 07, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile