Preşedintele PSD Botoşani i-a adresat o interpelare primului ministru referitoare la botoşăneanul Marius Muraru, care a fost băgat dintr-o eroare judiciară într-o închisoare din Franţa. În cadrul acesteia senatorul relatează că, pe 24 mai 2011, acesta a fost arestat de autorităţile române, pe baza unor acuzaţii de jaf comis în Franţa.
Imediat după arestare, a fost trimis într-o închisoare franceză, fără o minimă cercetare în ţară. În zadar a încercat inculpatul să convingă autorităţile române că este nevinovat şi că nu a fost niciodată în Franţa, confuzia persistând şi pe durata a două luni de arest în închisoarea franceză. Cu ajutorul unuia dintre deţinuţii de acolo şi abia după mediatizarea în presă, autorităţile din Franţa au cerut mai multe detalii de identificare din România, concluzionând că au făcut o confuzie. Marius Murariu a ajuns în ţară abia în luna septembrie, după ce a mai fost reţinut încă o dată în Germania, pentru că autorităţile franceze au omis să radieze mandatul internaţional.
“În toată această perioadă nu a beneficiat de nici un fel de sprijin din partea statului roman”, arată
Gheorghe Marcu. Ca atare, parlamentarul adresează trei întrebări lui Emil Boc:
1. De ce a fost deferit autorităţilor franceze botoşăneanul Marius Murariu, fără o cercetare prealabilă şi în ciuda dovezilor care atestau confuzia făcută de statul francez?
2. Se mai poate vorbi despre egalitatea cetăţenilor europeni ai statelor membre UE, din moment ce instituţiile române se grăbesc să pună în aplicare un mandat francez, călcând în picioare drepturile cetăţeanului român?
3. Cum se mai justifică prezenţa ambasadelor noastre în străinătate, dacă inclusiv după dovedirea erorii judiciare ambasada română din Franţa a rămas indiferentă la coşmarul trăit de tânărul din Răchiţi, judeţul Botoşani?