Mai puțin cunoscute, ariile protejate de pe teritoriul Botoșaniului ascund numeroase specii de plante rare sau amenințate.
Aria naturală protejată Pădurea Zamostea – Lunca a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul M.M.D.D. nr.1964/2007, pentru conservarea mai multor specii și habitate de importanță comunitară.
Este vorba despre pești (avatul, țiparul, câra), reptile (broasca țestoasă europeană de apă), insecte (rădașca și croitorul cenușiu), mamifere (liliacul comun), plante (papucul doamnei), precum și habitate (păduri mixte de stejar, ulm și frasin) și păduri dacice de stejar și carpen.
Potrivit Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Botoșani, pădurile de foioase din luncile râurilor pot fi uneori inundate în urma creșterii nivelului apelor sau prezintă exces hidric din cauza fluctuației nivelului apei.
Pădurile dacice de stejar și carpen conservă o serie de specii de plante rare sau amenințate și constituie loc de înmulțire, hrănire și adăpost pentru diverse specii de faună.
Situl ROSCI0184 Pădurea Zamostea – Lunca are o suprafaţă de 320,4 ha și se află pe teritoriul administrativ al comunelor Grămești, Zamostea, Zvoriștea – județul Suceava; Cândești, Vârfu Câmpului – județul Botoșani și este reprezentat preponderent de păduri de foioase (59,04%), râuri, lacuri (25,60%), alte categorii de habitate (15,36%).
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ULTIMĂ ORĂ: Incendiu într-un bloc de pe Calea Națională, un botoșănean a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Punct de cotitură: Forța Dreptei a avut un rol major în protejarea democrației – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Două OFERTE pentru Grădina de Vară a Teatrului Eminescu - IATĂ cum va arăta după modernizare
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024