Ecstasy ar putea fi folosit pentru a vindeca bolnavii de leucemie şi cancerul de piele, informează AgerPress. După şase ani de cercetări, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Birmingham au descoperit că în cantităţi reduse acest drog poate distruge celulele canceroase. Mii de bolnavi botoşăneni ar putea fi ajutaţi de substanţa care pe alţii îi bagă în spital.
Reprezentanţii DSP se abţin de la comentarii
Cancerul este boala secolului XXI. Tratamentul presupune sesiuni lungi de chimioterapie şi radioterapie care pun în pericol sănătatea pacientului prin scăderea sistemului imunitar. Cercetătorii englezi au izolat proprietăţile pastilei Ecstasy de a distruge celulele canceroase, pentru a crea o doză care să nu fie fatală. Aceştia susţin că au adaptat drogul pentru a fi de o sută de ori mai puternic decât celula malignă, informează
Daily Mail. Prin urmare, tratamentul ar putea distruge tumora fără alte intervenţii adiţionale. În România este interzisă comercializarea pastilelor de Ecstasy, iar o asociaţie a bolnavilor atinşi de această au cerut să li se dea medicilor dreptul de a prescrie reţete cu Ecstasy. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani (DSP) evită însă declaraţiile pe această temă.
"DSP nu este în măsură să îşi dea cu părerea asupra tratamentelor bolnavilor de cancer", a declarat
Lidia Onofrei, purtător de cuvânt DSP.
„În manualele de medicină nu există Ecstasy ca medicament"
Ecstasy face parte din categoria amfetaminelor şi este cunoscută în termeni medicali ca MDMA. Din anii ’70, a fost folosit pentru proprietăţile antidepresive în activitatea psihiatrică şi psihoterapeutică.
"Din câte ştiu eu, Ecstasy, după denumirea generică, este un complex de molecule, un produs euforizant, din categoria medicamentelor cu risc. El este folosit în scop ilicit, nu ca medicament produs şi comercializat în scop medical. Noi la şcoală nu am învăţat despre aşa ceva. În manualele de medicină nu există Ecstasy ca medicament", declarat
Maricela Cazacu, reprezentantul Farmaciei Elfa. În Botoşani erau înregistraţi, în 2010, în jur de 6.500 de bolnavi de cancer şi în fiecare lună numărul lor creşte cu 100-120 de pacienţi noi. Acest fapt, clasează judeţul nostru pe locul I la capitolul morbiditate în România.