Luna cadourilor și sărbătorile de iarnă presupun cheltuieli suplimentare în familii pentru achiziția de daruri pentru cei dragi, dar și pentru pregătirea mesei de Crăciun.
În general, sărbătorile trec fără ca angajatorii să depună eforturi financiare pentru primele de sărbători ale lucrătorilor. Nu există o practică unitară, însă mai ales în mediul privat bonusurile diferă de la o companie la alta.
În sistemul de stat, diferă cuantumul primelor de sărbători.
La cele patru companii subordonate Consiliului Local Botoșani au fost acordate bonusuri financiare înainte de Crăciun. În unele cazuri la nivel minimal, în altele mai ridicate, însă cu scopul de a suplini salariile mici.
150 de lei
a fost prima de Crăciun de care au beneficiat 245 de salariați de la Urban Serv.
„Primele au fost acordate ca o încununare a muncii depusă în anul care se încheie. Ne-am fi dorit să fie la un nivel mai ridicat, pentru a suplini lipsurile financiare din veniturile angajaților care au salarii la prag minimal”,
Gabriel Tănasă, director general SC Urban Serv SA
În cuantum dublu față de Urban Serv a fost nivelul primei de sărbători acordată angajaților de la compania de transport a orașului.
„Salariații de la Etrans au avut primă de Crăciun, respectiv tichete de masă în valoare de 300 de lei de persoană. În companie sunt aproximativ 90 de angajați”,
Andrei Turcoman, director interimar SC Eltrans SA
De departe, cea mai consistentă primă oferită la companiile de sub tutela Consiliului Local a fost la Modern Calor, unde fiecare angajat a beneficiat de câte 730 de lei.
În cazul de față este vorba despre 172 de persoane.
„La noi salariile sunt mici, sub salariul mediu pe ramură. La noi activitatea presupune personal calificat, sunt meserii care sunt mult mai bine plătite în alte zone, gen electrician, instalator, sudor autorizat ISCIR și în felul acesta, cu prima, reușim să-i mai motivăm un pic, că salariile nu sunt foarte motivante. Avem acum câțiva salariați, chiar acum a fost șefa serviciului resurse umane, avem vreo șapte, opt salariați care aveau sub salariul minim, acum ca urmare a creșterii salariului la nivel de țară... Deci, primele vin să mai compenseze un pic nemulțumirile privitoare la salariile mici”,
Bogdan Varasciuc, director SC Modern Calor SA
Și, nu în ultimul rând, la Locativa nivelul bonusului a fost identic cu cel de la Urban Serv. Cu precizarea că nu au beneficiat de primă și șefii companiei care gestionează spațiile locative din patrimoniul municipiului.
„150 de lei bonuri valorice, tichete cadou. La Locativa sunt 46 de salariați. Că doi nu beneficiază de primă de Crăciun, directorii nu au primit. În Contractul Colectiv de Muncă, directorii nu mai au voie să primească și alte bonusuri, nici tichete de masă nu au voie”,
Florinel Gornea, director adjunct SC Locativa SA
Nu au beneficiat de prime de sărbători angajații din aparatul de specialitate al primarului. „Nu avem primă de Crăciun” a precizat primarul Cosmin Andrei, care a arătat în schimb că a menținut nivelul salarial din anul 2021, care la acest moment este ”unul decent”.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Alegeri Prezidențiale 2024 – Diaspora română se mobilizează
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024