O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Cei trei amici care erau extrem de apropiați înainte de accident au petrecut prin mai multe locuri din Darabani. Inclusiv acasă la victimă, la Adrian Răileanu, un botoșănean de 35 de ani, singurul care a suferit răni grave din care și-ar fi putut pierde viața.
Adrian Răileanu a consumat băuturi alcoolice cu un angajat al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ), Tiberiu Ceică, și cu un agent de poliție de la Darabani pe nume Florin Tănasă. Ultimii doi se aflau în timpul liber.
S-au fotografiat acasă la Adrian Răileanu și au trimis pozele la prieteni.
Ulterior au pornit spre alte locuri pentru distracție, printre care și un bar din localitate. În mod nefericit pentru fiecare dintre cei trei, au ales să parcurgă drumul cu mașina. La volan s-a vorbit că s-a aflat Tiberiu Ceică, cel care ar fi produs accidentul rutier. Din expertizele tehnice care au urmat a reieșit că circula cu o viteză de peste 100 de km/h.
Au ajuns într-o intersecție, pe strada 1 Decembrie, unde există pericol de acvaplanare, din cauza acumulării apelor pluviale. Din cauza lichidului de pe carosabil care măsura 5 cm în acea noapte fatidică, șoferul a pierdut controlul volanului, a părăsit drumul și s-a izbit în doi copaci pe care i-a pus la pământ, îndoind și un indicator care semnaliza o trecere de pietoni. O bancă ce se afla în fața clădirii unde a ajuns mașina, a fost mutată câțiva metri. Niciunul dintre pasageri nu purta centura de siguranță.
În urma izbiturii, autoturismul a fost distrus aproape în totalitate în partea dreaptă, unde se afla pasagerul de lângă șofer. Cel mai afectat dintre toți a fost Adrian Răileanu, găsit după trei minute de personalul de pe ambulanță pe trecerea de pietoni, în stare de inconștiență.
Prietenii lui, jandarmul și polițistul, au părăsit locul accidentului. Au sunat totuși la 112.
Tiberiu Ceică s-a prezentat după 15 ore la Poliție. A refuzat să fie testat alcoolscopic.
Așadar, în sarcina sa s-au reținut trei infracțiuni, respectiv vătămarea corporală din culpă și părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia, precum și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de probe biologice.
Fiind angajat al IJJ, ancheta a fost preluată a doua zi de Parchetul Militar Iași. Audiat de procurorul de caz, Tiberiu Ceică a recunoscut că a fost la volan și a produs accidentul rutier.
„Recunosc și regret sincer faptele”, a afirmat el atunci, sub semnătură, dovadă în documentul de mai jos:
Ancheta a durat un an și s-a terminat recent cu soluție de clasare pentru Tiberiu Ceică.
„Prin coroborarea probelor administrate în cauză a rezultat că la data de 1 mai 2019, la ora 3:41, momentul corespunzător consumării accidentului de circulație, la volanul autoturismului marca Ford s-a aflat Răileanu Adrian, în calitate de conducător auto, iar subofițerul jandarm s-a aflat pe bancheta dreapta – față – locul pasagerului”,
Ordonanța de clasare a procurorului de la Parchetul Militar Iași
Familia victimei a primit vestea în stare de șoc.
Mai ales după ce, Adrian Răileanu, căsătorit și tată a două fetițe de 3 și 9 ani, a rămas cu probleme neurologice pe viață. Nu mai poate lucra și astfel nu își poate întreține familia, urmare a traumatismelor grave suferite din accidentul rutier. Este în continuare sub tratament.
„El este OK, mănâncă cu familia, dar nu-și aduce aminte foarte multe din trecut, mai are pierderi de memorie, uneori mai are stări de nervi, trece de la o stare la alta. Nu este refăcut și nu știm dacă se va reface vreodată în totalitate. Pentru că loviturile pe care le-a suferit el la nivelul capului au fost destul de puternice și mari, una fiind exact în moalele capului, sus, una la spate la ceafă. Procurorii au menționat că este posibil să fi fost și partea vătămată la volan și când a ieșit din autoturism să fi căzut, din cauza amețelii, că erau băuți toți, plus a impactului”.
Nu are cum să fie așa, dacă o persoană cade de pe picioare, nu are cum să cadă în cap să provoace acea rană de la moalele capului. Acele răni au fost provocate în momentul în care au intrat în pomi și fratele meu a venit cu capul de plafon, de stîlpul de la mașină, de parbriz. Nu avea cum să fie provocate de la o căzătură din picioare”,
Tiberiu Răileanu, fratele victimei.
În plus față de situația sa medicală, procurorii de la Parchetul Militar Iași au disjuns cauza, iar cercetările au fost declinate către Poliția orașului Darabani, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Darabani.
Și îl vizează pe el direct, pentru consum de băuturi alcoolice la volan, devenind astfel din victimă, suspect.
Mai mult, această declinare de competențe ridică noi întrebări din partea familiei care dorește o cercetare imparțială și corectă, așa cum se presupune că ar trebui să fie aplicabilă oricărei persoane din România.
„Cu toate că există probe că jandarmul era la volan, procurorii au clasat dosarul și au disjuns cauza către Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, unde mama lui Ceică Tiberiu este grefier șef. Și dosarul se află la Poliția orașului Darabani sub coordonarea Parchetului unde la rutieră este un agent de poliție care se afla și el atunci, în seara accidentului în mașină și a fugit”,
Tiberiu Răileanu, fratele victimei.
Iar ciudățeniile din modul în care a fost efectuată această anchetă, nu se opresc aici.
Imediat după producerea accidentului rutier, Adrian Răileanu, preluat în comă și plin de sânge la nivelul capului, a fost transportat cu elicopterul la Spitalul de Neurochirugie „Nicolae Oblu” din Iași, unde procesul de recuperare a fost unul anevoios.
La externare, medicii au recomandat o evaluare la 6 luni pentru a se vedea dacă rămân sechele cauzate de traumatismele din accident.
Evaluare care ar fi fost refuzată de procurorul militar.
„După 6 luni de zile trebuie să mai facă o nouă evaluare medicală partea vătămată. Ei, ce s-a întâmplat? A venit pandemia, noi am sunat la Spitalul Nicolae Oblu să facem evaluarea și ne-au zis să mai așteptăm. După care am sunat noi la IML și ni s-a spus că nu putem face noi solicitare, face procurorul de caz. Procurorul, la solicitarea noastră, a refuzat”,
Tiberiu Răileanu, fratele victimei.
Evaluarea nu a putut fi efectuată de familie, întrucât legislația românească prevede că poate fi solicitată la Institutul Național de Medicină Legală sau altă unitate medicală, DOAR de entități juridice.
În cazul de față Parchetul Militar.
Mai mult decât atât, impactul din noaptea de 1 mai 2019 din strada 1 Decembrie din Darabani a fost surprins de camerele video ale unui agent economic din zonă și au fost probă în dosar.
Fratele lui Adrian Răileanu suspectează că înregistrarea a fost manipulată în așa fel încât să nu se observe partea în care ceilalți doi prieteni coboară din mașină și pleacă. Polițistul ar fi fost preluat de o altă mașină, care este filmată cum intră în marșarier și părăsește locul accidentului, imediat după impact.
„Cel de Poliție s-a dus și a luat filmările și cred că le-au șters în anumite momente ca să nu se vadă când au ieșit din mașină, el și jandarmul. Am intrat în posesia filmării și se vede la un moment dat cum sare câte zece secunde, după impact. Drept dovadă, eu consider că a fost tăiată. Am solicitat la Parchetul Militar să se facă o expertiză criminalistică pe filmare, să se demonstreze dacă este originală, netăiată și nemodificată. Toate solicitările din partea victimei au fost respinse de procuror”,
Tiberiu Răileanu, fratele victimei.
În consecință, familia a solicitat o expertiză a înregistrării, care are o calitate extrem de slabă ce este drept, la Institutul Național de Criminalistică, cerință care a fost din nou refuzată de procurorul care a instrumentat cazul.
La acest refuz se adaugă și audierea unor martori propuși de partea vătămată, respectiv persoane care locuiesc la blocurile din intersecția unde a avut loc accidentul și care au ieșit la geam când au auzit bubuitura. Au fost audiate doar persoane care au ajuns la fața locului DUPĂ producerea accidentului.
„De la apartamentele blocului unde a avut loc accidentul de circulație, locatarii au observat pe geam cum au ieșit două persoane din autoturism și au fugit. Dacă se dorește o anchetă dreaptă și imparțială, de ce nu se audiază martorii oculari care au văzut?”,
Tiberiu Răileanu, fratele victimei.
Nu a fost audiat nici polițistul care se afla în autoturism, deși se presupune că ar fi fost un martor cheie în acest dosar, fiind martor direct la producerea accidentului rutier.
Și, într-un final, familia Răileanu este bulversată și de faptul că din anchetă a lipsit o expertiză criminalistică, din care să reiasă cum s-au produs rănile singurei victime.
S-a ținut cont de opinia a trei experți tehnici care au avut rolul mai degrabă de stabilire a traiectoriei autoturismului, a vitezei cu care circula înainte de impact și în general a modului în care s-a produs evenimentul rutier.
Experți care la final oricum nu au avut o opinie comună. Niciunul nu și-a putut explica cum a ajuns victima pe asfalt, întinsă, existând mai multe variante, că ar fi coborât singur și s-ar fi târât în patru labe sau ar fi căzut cauzându-și rănile la cap.
„Nu au vrut să facă expertiză criminalistică să coroboreze partea unde a fost lovit autoturismul și avariile acestuia cu rănile părții vătămate. Nu avea în nici într-un caz cum să fie partea vătămată la volan atât timp cât mașina pe partea stângă nu are nicio daună, nicio lovitură. Parbrizul este intact, portiera intactă, închisă. Iar pe partea dreaptă a fost distrusă în totalitate, portiera a fost smulsă, parbrizul spart”,
Tiberiu Răileanu, fratele victimei.
Familia a apelat pe cont propriu la un IT-ist care a analizat cu atenție imaginile și din care, chiar la calitate extrem de slabă se poate observa cum victima este aruncată pe trecerea de pietoni imediat după impactul puternic ce a făcut ca portiera din dreapta să se deschidă. Pe imaginile video se poate vedea la minutul 3:02:57 portiera rămasă deschisă în partea dreaptă.
Dosarul disjuns de Parchetul Militar Iași nu a ajuns încă la Poliția orașului Darabani, transmit reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, procedura birocratică fiind probabil una de durată.
„Dosarul încă nu a ajuns la Darabani. În momentul în care va fi dat în lucru la ei, se va analiza daca se impune redistribuirea lui către altă unitate, pentru soluționare”,
Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani
În ceea ce privește Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, prim procurorul Valeriu Chihaia a precizat la rându-i că, dacă este susceptibilă o stare de incompatibilitate, cel mai probabil dosarul va fi declinat către o altă unitate, pentru cercetări.
În plus, fiind vorba despre un dosar nou, familia poate solicita administrarea de noi probe, din care să reiasă exact, fără niciun dubiu, ce anume s-a întâmplat cu adevărat în noaptea de 1 spre 2 mai 2019.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
CLIPUL ZILEI: Scandări de AUR la protestul din centrul orașului
Oana Sava
Jan 18, 2025
Membrii din secțiile de votare vor primi mai puțini bani la alegerile din mai
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
A fost cutremur în România: Orașele unde s-a simțit
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile