În 2021, și-a donat gospodăria moştenită de la părinţi, în fapt casa părintească, o anexă şi un teren de peste 3.500 metri pătraţi.
În cadrul evenimentului cultural organizat de către primăria comunei Ibănești împreună cu Școala ”Ștefan Cel Mare” din satul Ibănești, eveniment realizat cu prilejul „Zilei Internaționale a Educației”, s-a desfășurat decernarea titlului de Cetățean de Onoare profesorului Mihai Vitcu.
Mihai Vitcu este unul dintre cetățenii model ai comunei Ibănești, meritând din plin acest titlu important dăruit de către comuna în care a copilărit și crescut alături de familia sa, satul în care și-a deprins toate valorile morale ce l-au ghidat în viață spre a urca treptele excelenței atât în viața profesională, în cea de familie, cât și ca bun cetățean, potrivit Dorohoinews.
„Acordăm acest titlu unui profesor eminent, care a sprijinit întotdeauna viaţa spirituală şi culturală a meleagurilor natale. Un politician recunoscut la nivel internaţional, care face cinste şi onoare României şi, nu în ultimul rând comunei Ibănești. Domnul profesor Vitcu Mihai exprimă valorile noastre, iar astăzi îl onorăm nu doar pentru ce a făcut pentru comuna Ibănești, dar și pentru că are puterea să ne inspire și să ne ajute să răspundem la întrebarea „Ce înseamnă să fii ibăneștean?” Vreau să vă mulțumesc că ne încurajați, că ne inspirați și că luptați pentru valorile noastre și pentru Ibănești. De asemenea, țin să vă mulțumesc pentru sacrificiul făcut în a renunța la moștenirea dumneavoastră, casa părintească”,
primarul comunei Ibănești, Romică Magopeț.
„Este o zi deosebită pentru noi toți și doresc să vă mulțumesc din suflet pentru acordarea acestui titlu, pentru prețuirea și aprecierea muncii pe care am desfășurat-o de-a lungul vieții. Am fost și sunt mândru mereu de părinții mei, țărani cu 4 clase care au reușit să dea acestei țări 3 copii împliniți cu studii și cu realizări deosebite și cred că exemplul nostru poate fi urmat de către toți copiii din această comună...”,
profesorul Mihai Vitcu.
Născut pe 24 mai 1945, la Ibănești, Mihai Vitcu a urmat Facultatea de Istorie-Filosofie în cadrul universității ”Al. Ioan Cuza” Iași, promoția 1968. Se stabilește la Fălticeni, unde va fi profesor și apoi director al unității școlare unde a activat. A fost, de asemenea, parlamentar și șef al Inspectoratului Școlar Suceava.
La sfârșitul anului 2021, a contactat comunitatea ibăneșteană pentru a iniția și finaliza actul prin care a donat – împreună cu frații săi, Dionisie și Dumitru Vitcu - gospodăria moştenită de la părinţi, în fapt casa părintească, o anexă şi un teren de peste 3.500 metri pătraţi.
”Gestul a fost făcut în amintirea părinţilor noştri, care au reuşit, prin munca lor, prin tot ceea ce au făcut, să dea societăţii trei copii care s-au realizat profesional şi familial: actor şi prof. univ. dr. Dionisie Vitcu, prof. univ. dr. Dumitru Vitcu şi eu, prof. Mihai Vitcu”,
spunea la acea vreme Mihai Vitcu.
Consiliul Local al comunei Ibăneşti a răspuns afirmativ, astfel că, în anii care urmează, casa părintească se va transforma într-o instituţie de cultură a comunei, ”mai ales că dorinţa noastră de a fi un muzeu al satului este destul de pronunţată”.
Mai mult, cei trei frați urmează să mai doneze comunității și peste 10.000 de volume din diverse domenii.
Cum să obții bani urgent: soluții rapide și eficiente
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Cadouri din străinătate: Cum să trimiți colete rapid și sigur din Spania sau Italia în România
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Botoșănean prins BĂUT la volan după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024