Vine după opt ani de studiu, pentru că a făcut și liceul silvic. Acum se pregătește de master și începe să urmărească anunțurile de angajare, pentru că are nevoie de un loc de muncă.
Alexandru Zară a luat cea mai mare notă la licență și a avut cea mai mare medie din Facultatea de Silvicultură Suceava. Este, așadar, șeful promoției 2022.
Pădurea are puține secrete pentru el, motiv pentru care e greu de crezut că nu va găsi un ocol dornic să îl aibă.
Este din comuna Hudești, județul Botoșani. Interesant e că unul dintre satele comunei, Bașeu, a devenit cunoscut inclusiv printre șefii Uniunii Europene, după ce localnicii, sătui să stea fără apă, au pus mână de la mână și și-au făcut de unii singuri aducțiune. Au lucrat zi și noapte la săpat șanțuri, au pus conducte – 2.000 de metri – și au tras apă de la izvor. Primăria a ajutat și a adus la muncă și pe cei care primeau ajutor social. Pentru munca lor, au primit statutul de „sat european”. În anul 2005, proiectul aducţiunii de apă de la Başeu a fost selectat la un concurs de iniţiativă cetăţenească prezidat de reprezentanţii Uniunii Europene. Concursul avea ca temă implicarea cetăţenilor în rezolvarea problemelor locale, la nivel de mediu rural. Cum să nu impresioneze?
În acest mediu de oameni hotărâți și muncitori a crescut și tânărul nostru, Alexandru. Nu are pe nimeni în familie care să lucreze în zona silvică. Dar pădurea era aproape de casă, iar nea Vasile, pădurarul, îl mai lua cu el la muncă. Azi un pic, mâine un pic…
„Nea Vasile Beșliu era de la Ocolul Silvic Darabani. Mă lua cu el și îmi spunea că ar fi bine dacă aș învăța silvicultura, că e o meserie frumoasă. Am învățat speciile, am văzut cum se face marcarea, am pus apă și hrană la animale, am ajutat la plantări, la repicaje. E mult de muncă în pădure, nu e așa, plimbare printre floricele”, povestește Alex, pentru forestmania.ro.
Când a venit timpul să aleagă liceul, părinții l-ar fi vrut militar. Ce să faci cu un băiat ca bradul, dacă nu să-l pui în slujba țării? Dar el avea alte planuri…
„Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș alege la fel. Nu regret deloc că am făcut silvicultura. A îngriji pădurea este cea mai nobilă meserie, după părerea mea. La liceu a fost super, la facultate la fel. Nu mi-am propus să iau cele mai mari note, pur și simplu s-a întâmplat. Este o pasiune și învăț cu plăcere. Abia aștept să aplic ceea ce am învățat!”, spune Alex.
În timp ce la Facultatea de Silvicultură din Suceava au început înscrierile pentru admitere, Alex se pregătește de înscrierea la master. A decis să aprofundeze managementul silvic. E dornic să se perfecționeze și să ajungă la un moment dat să lase ceva în urma lui…
Așa cum lasă și tatăl său, care lucrează în construcții, așa cum au lăsat și consătenii aceia, când s-au apucat să-și tragă singuri apă… Oameni hotărâți, cu obiective clare și care muncesc pentru a le duce la capăt. Așa a crescut și Alexandru, așa va lucra și în pădure…
(Foto: forestmania.ro)
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
„Rățușca cea urâtă" din nou pe scena Teatrului „Vasilache"
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Studenți de la Suceava, în vizită la Penitenciarul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Doina Federovici: Împreună ducem tradițiile populare mai departe
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024