Această boală este din ce în ce mai întâlnită la persoanele tinere, medicii neavând o explicație clară. Chiar dacă uneori poate fi vindecată, unele persoane ajung în ultimul stadiu, în care doar își prelungesc supraviețuirea.
Ca frecventa, cancerul este inca a doua patologie, dupa bolile cardiovasculare, ca numar de decese. Dar, din cauza cresterii acestor cazuri, sunt estimari ca va deveni principala cauza de mortalitate din intreaga lume si din Romania, scrie Bună Ziua Iași. La Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iasi sunt diagnosticate persoane cu diferite forme ale cancerului de sange, cele mai frecvente fiind limfoamele. Toate persoanele din regiunea Moldovei vin la Institutul de Oncologie pentru diagnosticarea acestui tip de cancer. Chiar daca in mai multe judete sunt medicii hematologi, se intampla ca in unele zone acestia sa nu existe, astfel ca pacientii ajung in sectia de hematologie a IRO Iasi.
"Adresabilitatea este foarte mare la noi. Sectia de hematologie de aici este singura din toata Moldova. Nici nu sunt medici hematologi in toate judetele din Moldova. Sunt doi medici la Suceava, unul la Botosani, unul in Vrancea. Dar acum, la Bacau nu sunt, la Vaslui nu. Toti pacientii ni se adreseaza, cel putin pentru cazurile de limfoame si cancerele care impun tratamente foarte complexe. Unele pot fi tratate si in teritoriu. Leucemiile acute se trateaza la noi. Ar fi bine pentru pacienti, daca ar fi medici specialisti si in teritoriu si ar veni la noi doar pentru diagnostic, dupa care ar fi tratati in alte judete. Aici ar trebui sa vina numai situatiile complexe, care nu pot fi tratate in alta parte", povesteste dr. Catalin Danaila, medic primar in hematologie din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iasi.
In sectia de hematologie sunt tratati doar adultii, insa medicii povestesc ca aceasta boala necrutatoare poate aparea la orice varsta. Leucemia limfatica cronica este cea mai frecventa ca prezenta la pacientii acestei unitati medicale si afecteaza pacientii dupa 50 - 60 de ani. Incidenta creste odata cu varsta, este o boala a varstnicilor, dupa cum declara medicii specialisti. Limfomul Hodgkin, cu potential curabil, are un varf de incidenta la adolescenti si tineri, dupa care aceasta scade si creste din nou spre 60 de ani.
"Problema actuala e ca lucrurile se modifica si nu mai e ca pe vremea cand am inceput eu sa fac hematologie. Apar bolile acestea ale persoanelor varstnice la persoane tot mai tinere. Avem tot mai multi pacienti care au 20 - 30 ani si sufera de forme ale cancerului pe care noi, medicii, le intalneam doar la persoane in varsta. Leucemiile acute apar la toate varstele, predominant fiind la pacienti copii, uneori, chiar de la cateva luni de la nastere. Limfoamele agresive sunt mai frecvente la tineri, dar si la copii. Aceste boli nu fac deosebire de varsta. Se modifica si tot mai multe boli cunoscute si intalnite la pacienti adulti apar la copii, ceea ce e o adevarata problema", marturiseste dr. Catalin Danaila.
Chiar daca medicii specialisti in hematologie nu se confrunta zilnic cu cazuri noi de cancer de sange, numarul acestora este in continua crestere. Cei mai multi pacienti diagnosticati la sectia de hematologie cu acest tip de cancer sunt din judetul Botosani, urmat fiind de judetul Suceava. Nu exista o explicatie concreta a acestui fenomen, insa foarte multi vorbesc despre tragedia de la Cernobil, petrecuta in urma cu aproape 30 de ani.
"E greu de spus de ce sunt atat de multi bolnavi din Botosani, tot s-a tras spre Cernobil, dar toti au fost aproape, nu putem pune pe seama asta, cancerul nu este o boala care sa aiba o singura cauza, sunt mai multe care actioneaza. Noi avem zile cu mai multe cazuri noi, alte zile fara. Oricum, sunt destui pacienti noi. Avem destul si cu ceilalti pacienti care sunt destinati a sta mai mult timp aici (IRO - n.r.) decat altii", a continuat medicul hematolog. Chiar daca unele forme ale cancerului de sange au potential curabil, procentul este foarte mic. Limfomul Hodgkin este primul cancer vindecat vreodata, cu o sansa de vindecare de 85 %. Unele boli nu pot fi vindecate insa, ci doar se gaseste o modalitate prin care supravietuirea poate fi prelungita.
Din ce în ce mai rău: Botoșănean cu PATRU tipuri de cancer trimis să moară acasă!
Adolescentă căutată la nivel național, depistată de jandarmii botoșăneni
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Prăpăd după BLOCADA: Zeci de șoferi au rămas fără permis la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Cum să îi implici pe cei mici în pregătirile pentru sărbătoarea Crăciunului
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
ACUM: Directorii de instituții se întrec în citit rapoarte „roz"
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Reacția lui Cornel Șfaițer, după remiza cu Botoșani: Am fi meritat mai mult după aspectul jocului
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024